Lapsiperheen Ruka – mitä teimme, missä söimme ja miten majoituimme

Lupasin palata vielä parin viikon takaiseen lomaamme Rukalla vinkkien kera. Tämä oli viides kerta, kun olimme koko perheen voimin talvella Kuusamossa. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, Ruka on näin eteläsuomalaisen näkökulmasta autoillenkin saavutettavissa, talvi on takuutavaraa vielä maalis-huhtikuussa ja palvelut lapsiperheen lomailuun sopivat. Tässä postauksessa kerron, mitä teimme, söimme ja missä majoituimme tämä vuonna.

Lapsiperheen aktiviteetit Rukalla

Ykkösjuttu lumilomillamme on tietysti ollut laskettelu. Tänä vuonna ilahduttivat erityisesti Maston uusi ja nopea tuolihissi ja uusitut rinteet. Mastolle oli tehty myös yksi kokonaan uusi rinne, pienemmälle väelle suunnattu Tykkylaakso, jonka varresta löytyy kota ja grillauspaikka eväshetkeä varten.

Yleensä murtomaahiihdollekin on löytynyt aikaa päivänä tai kahtena. Erinomaiset ladut kulkevat sekä Rukan ympäri että siitä haarautuen erilaisille lenkeille Rukan ympäristöön. Juniorien kanssa olen havainnut palkitsevimmaksi Vuosselijärveä vastapäivään kiertävän osuuden. Matkalta löytyy useita latukahviloita eri etäisyyksiltä – lähimpänä Uuttusuon taukomaja aivan pienimmille sopivana etappina. Pari kilometriä eteenpäin Korpikahvilaan jaksavat pääsevät ihmettelemään poroja ja poneja. Lammintuvalle tulee Rukan itäpuolelta lähdettäessä matkaa n. 4 km suuntaansa. Lammintuvan jälkeen vastapäivään reittiä kierrettäessä ladulla on jonkin verran enemmän korkeuseroja, joten hiihtoinnostuksesta riippuen haluaa mahdollisesti kääntyä ja hiihtää samaa reittiä takaisin.

Lammintupa on itsessään kiva päiväretkipaikka, jonne kannattaa hankkiutua muissa kuin hiihtovarusteissa. Koko perheen huskyajelu oli hauska kokemus eräänä aiempana vuonna, tällä kertaa valitsimme kuitenkin taaperoystävällisen porokyydin.

Rukan ympäristön lukuisat patikointi- ja pyöräreitit pysyvät vilkkaan liikenteen ansiosta yleensä kulkukelpoisina talvisinkin. Nastat saattavat olla erityisesti korkeuseroja sisältävillä reiteillä tarpeen. Kirjoitin lumikenkäilystä Valtavaaralla jo aiemmassa postauksessa. Kannattaa myös kurkata tämä aiempi tekstini perheystävällisestä retkeilystä Ruka-Kuusamon alueella.

Rukan lounaspaikat ja take away

Yleensä olemme näillä reissuilla kokanneet ainakin yhden päivän aterioista mökillä, mutta lieneekö taaperoarki uuvuttanut vanhemmat, kun tällä reissulla kokkauspuuhat jäivät vähiin. Lounaalla kävimme useamman kerran Ruka Valleyn puolella sijaitsevassa Ski Bistrossa, jossa on hyväksi havaitut, teinipojankin ruokkivat reilut kotiruoka-annokset ja päivittäin vaihtuva lista.

Yhtenä päivänä testasimme myös Riipisen riistaravintolan keittolounaan, mutta suolaisesta savuporokeitosta ei varsinaisesti tullut sellaista oloa, että olisi tarvinnut palata seuraavana päivänä uudelleen. Pojat kyllä pitivät lihapulla-annoksistaan. Olemme Riipisellä myös illallistaneet kerran aiemmalla reissulla ja valitettavasti silloinkin ruoka oli pienoinen pettymys. Vaikuttaa kuitenkin sitä, että paikka on Rukalla yöpyvien aikuisseurueiden suosikkeja.

Jos tekee päivä- tai hiihtoretken Lammintuvalle, myös siellä on tarjolla keittolounas (tällä kertaa nautimme tuhtia lohikeittoa).

Rinteistä poikettiin välillä kaakaolle ja munkeille Ruka Villagessa sijaitsevaan Pitäjän pirttiin tai hieman syrjemmällä Pessari-rinteen juurella sijaitsevaan Monomestaan, jonka tyylilaji on keskieurooppalainen after ski.

Illat vietimme mökillä ja haimme ruoan lähiseudun ravintoloista. Majoituksemme ikkunasta oli suora näköyhteys Rukan maineikkaampaan pizzeriaan, josta tuli noudettua pizzat parinakin iltana. Ruok Burgerin mökille tilatut annokset olivat herkulliset, mutta hieman pienet rinteessä päivän viettäneen miesväen makuun. Itsekin pidin enemmän Ravintola Coloradon burgereista – listalta löytyy kyllä muitakin grillin herkkuja. Ja yhtenä iltana luotimme myös paikalliseen Kotipizzaan. Ruokailu muodostui siis varsin pizza- ja burgerpainotteiseksi, mutta ei jälkikasvu siitä varsinaisesti valittanut. Itse kaipaisin Rukan ravintolavalikoimaan sushia ja kunnon tex mexiä!

Illallisen suhteen kannattaa olla ajoissa liikkeellä, söipä sitten ravintolassa tai mökillä. Pöytävaraus on sesonkiaikana syytä tehdä hyvissä ajoin ja take-away -tilaus pistää sisään mieluiten jo muutamaa tuntia ennen, jotta saa haluamansa toimitusajan. Keittiön ruuhkautuessa take away -linja saatetaan sulkea kokonaan.

Tästä linkistä pääset tarkemmin tutustumaan Rukan ravintola- ja kahvilavalikoimaan.

Lapsiperheen majoittuminen Rukalla

Meillä on jokaisella reissulla ollut vuokramökki kävelymatkan päässä hisseistä, ja koen sen ehdottomasti kätevimmäksi tavaksi, kun ollaan reissussa tällä kokoonpanolla (kaksi aikuista + teini + alakoululainen + taapero). Omassa keittiössä voi kokata osan matkan aterioista, varusteille ja ulkovaatteille on hyvin tilaa, perheen pienimmän saa nukkumaan omaan huoneeseen, kun muut vielä haluavat olla hereillä jne. Rinteisiin voi lähteä ja mökille palata kukin oman jaksamisensa mukaan – meillä pojat ovat jo siinä iässä, että he hyvin pystyvät liikkumaan rinteissä omatoimisesti.

Tällä kertaa meillä oli ensimmäisen kerran mökki Ruka Villagen puolelta, kun taas aiempina vuosina olemme olleet itäpuolella, Vuosselin tai Maston hissien lähellä. Majoituksemme oli ihana Villa Kanttarelli, jota voin tämän kokemuksen perusteella suositella lämpimästi. Tuliterä paritalo on valmistunut syksyllä 2023 ja sen harmonisessa ilmapiirissä oli ilo viettää niitäkin päiviä, kun oli vahtivuorossa taaperon kanssa. Hintalappukin oli toki suurempi kuin yhdelläkään Rukan majoituksistamme aiemmin. Mökkiä valitessa kannattaa kuitenkin tuijottaa muutakin kuin vuorokausihintaa. Osassa vuokramökeistä majoittuja vastaa mm. liinavaatteista ja loppusiivouksesta (tai sen ostamisesta) itse. Toisiin saattaa taas sisältyä etuja, kuten hissiliput rinteisiin. Villa Kanttarellin tapauksessa kaikki oli valmiina matkalaisia varten.

Toisaalta jos harkitset majoittumista Villa Kanttarellissa tai jossain muualla Kelorukan tai Kelokaltiokylän alueella, kannattaa ottaa huomioon, että lähin rinne, Kelo, on loppuosastaan varsin jyrkkä eikä sovellu aivan pienten laskettavaksi. Kelo pitää pystyä laskemaan, jotta mökille pääsee takaisin kiertämättä Ruka Villagen kautta.


Jos kysyttävää heräsi, vastaan mielelläni omien kokemusteni mukaan kommenttiosastossa. Kommentteihin saa myös jättää omat vinkkinsä Rukalta! Tutussa paikassa on ollut helppo lomailla, mutta itseäni on näin useamman Ruka-talven jälkeen alkanut kiinnostaa myös lähellä sijaitseva sisarkeskus Pyhä. Onko lukijoiden joukossa Pyhän kävijoitä?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

6 kommentti(a)

  1. 4.7.24
    Kaisa said:

    Hei,

    oltiin Pyhällä 3/23 ja tykättiin todella paljon. Majoitusta en yksilöi, oli pieni ja edullinen, mutta ensi kerralla satsaisin enemmän. Sijainti hissien/rinteiden vieressä minusta ykkösvalinta.

    Rinteet olivat kivoja myös aloittelijoille, riittävästi vaihtelua ainakin meille (teini ja kolme aikuista). Kansallispuiston upeat retkeilymaastot vieressä, samoin ladut aina Luostolle asti, jos on kovassa kunnossa – korkeuseroja on. Toki myös tasaisempia suolatuja löytyi. E-fateilla ajoimme 33 km erämaareitin, oli mahtavaa. Kävimme myös päiväretken Sallan kansallispuistossa, vajaan parin tunnin ajon päässä.

    Isommat ruokaostokset kannattaa tehdä jo Kuusamossa tai viimeistään Kemijärvellä, Pyhän kauppa on pieni ja hyvin hinnoiteltu. Pari ravintolaa testattiin, pizzaa ja burgeria meilläkin menuissa. Perushyvää.

    Rukalla muutaman kerran olleena tykkäsin Pyhän tunnelmasta enemmän 🙂

    • 4.9.24
      lisbet said:

      Kiitos kun jaoit kokemukset! Tykättäisiinköhän mekin Pyhän tunnelmasta enemmän? Ainakin vaihtelu varmasti virkistäisi, Ruka on kiva, mutta sen rinteet on laskettu jo moneen kertaan. Olen ajatellut, että Ruka on aika lapsiperheystävällinen paikka eikä niinkään mikään after ski -humppakeskus, mun mielikuvissa Pyhä on siitä vielä asteen rauhallisempi.

  2. 4.8.24
    Sirkku Tuomi said:

    Meillä ollut mökki Pyhällä 90-luvun lopusta asti. Tykättiin olla siellä jo nuorina aikuisina ja tykätään edelleen. Myös jälkikasvu on viihtynyt. Latuja riittää, samoin laskettelurinteitä monentasoisille laskijoille. Myös pyöräily ja vaellus👍🏻👍🏻 Pyhän K-kauppa on valtavan hyvin varusteltu! Sieltä saa kaiken tarpeellisen ja enemmänkin.😀

    • 4.9.24
      lisbet said:

      Teidän tukikohta kuulostaa ihanalta. Itse asiassa me palloteltiin Pyhälle menoa yhtenä vaihtoehtona jo tänä vuonna mutta sitten rutiinit veivät Rukalle 😀

  3. 4.9.24
    Leena said:

    Pyhällä olen kaksi kertaa mökkeillyt teini-ikäisen ja koiran kanssa. Aivan paras kohde hiihdolle ja vaellusretkeilylle. Mökkimme sijaitsi muutaman kilometrin päässä luontokeskuksesta ja rinteista. Ihana lounaspaikka Naavassa ja pizzeria ok. Luonnonkaunista ja rauhallista. Luostollekin hyvä matka käydä visiitillä autoillen tai hiihtäen. Yksi telttayö tunturissa huttutuvalla tytön ja koiran kanssa. Nyt kolmas reissu suunnitelmissa. Suosittelen, jos etsii luonnonrauhaa. K_market on mainio, jopa Marimekon tekstiilit myynnissä. Vege-ruuat tuotiin kylmälaukussa etelästä.

    • 4.11.24
      lisbet said:

      Kiitos kokemuksista. Rupesin miettimään, että ehkä voitaisiin mennä Pyhälle jo ensi kesänä, jos tehdään jokin pohjoisen reissu. Nuo pohjoisen kaupat tuntuvat olevan oikeita tilaihmeitä, mutta kuten Kaisa tuossa ylempänä kirjoitti, hyvin myös hinnoiteltuja. Rukan K-market sen sijaan ei ollut hääppöinen mutta onneksi siellä on myös Sale 🙂