Kotibistron kana-currykeitto

sisältää *tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä

Tältä näytti ruokailutila tiistai-iltapäivän hiipuvassa valossa. Päädyin kuin päädyinkin ostamaan tuon jo alkuvuodesta hypistelemäni *Lexingtonin ruudullisen pöytäliinan – siitä tulee kivaa bistrohenkeä kattaukseen. Yllätyin iloisesti, kun 180 cm x 180 cm liina olikin ihan sopivan kokoinen ruokapöytäämme, jonka sivu on 145 cm pituinen. Olin nimittäin ajatellut, että se on liian pieni ja joudun pitämään sitä pöydässä vinoneliönä. Pöytäliinasta on saatavilla myös tavanomaiseen suorakaiteen muotoiseen pöytään sopivat koot *150 cm x 350 cm ja *150 cm x 250 cm.

Vaikutelman modernista bistrosta viimeistelee pöytään kannettu *&Traditionin kupuvalaisin. Meillä on näitä itse asiassa kaksi. Ne seilaavat ahkerasti ruokailutilan ja olohuoneen välillä tuoden tunnelmaa ja lisävaloa milloin mihinkin. Kesän tullen ne varmasti kannetaan myös terassille – jos joku jaksaa valvoa niin pitkään, että tulee pimeä.

Bistro Lisbetissä tarjoiltiin arkenakin helposti valmistuva kana-currykeitto rapeakuorisen maalaisleivän kera. Meillä on niin harvoin tarjolla vaaleaa leipää, että tuo herkku katosi heti iloisiin suihin. Keiton tein soveltaen GRV:n ohjetta. Tämän keiton juju ja oikaisumahdollisuus piilee siinä, että broileri tulee suikaileiden tai rintafileiden sijaan grillatuista koipipaloista. Koivet voi ostaa valmiiksi grillattuna, mutta jos aikaa on, mikään ei estä kypsentämästä niitä itse uunissa, kuten minä päädyin tekemään. Koipipaloissa on pehmeämpi ja rasvaisempi suutuntuma ja toki ne ovat myös paljon edullisempia kuin fileet.

Kana-currykeitto

3 kpl broilerin grillikoipia tai n. 1 kg raakoja marinoituja koipipaloja
8-10 kpl perunoita
4 porkkanaa
kokonainen purjo
2 l vettä
3 rkl öljyä paistamiseen
100 g punaista currytahnaa
1 tl kurkumaa
1 kanaliemikuutio
4 dl kermaa
1 ruukku persiljaa

Jos käytät raakoja koipipaloja, aseta ne uuninpellille ja paista 175-asteisessa uunissa tunnin verran. Jos uunissa on ruskistustoiminto, ruskista lopuksi muutaman minuutin ajan.

Kuori ja pilko perunat. Suikaloi purjo. Laita kattilaan öljy, perunat, porkkanat ja purjo ja kuullota hetki koko ajan pyöritellen. Lisää vesi ja kanaliemikuutio. Keitä 10 minuutin ajan tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää currytahna ja kurkuma keittämisen loppuvaiheessa. Poista koivista nahka, erottele lihat ja pilko isoimmat osat. Lisää liha ja kerma keittoon. Kuumenna vielä kerran. Tarjoile silputun persiljan ja tuoreen leivän kanssa.

Tässä idea vaikkapa loppuviikon ruokapöytään tai miksei hiihtäjiäkin lämmittämään. Meillä ensi viikko onkin jo koululaisten talvilomaviikko. Hiihtolomaksi sitä ei oikein tohdi täällä lumettomalla Vantaalla kutsua. Tuttuun tapaan olemme menossa Rukalle vasta maaliskuun puolella. Ehkä jotain pientä kivaa keksitään kuitenkin myös tulevalle viikolle. Onko teillä talvilomaa tiedossa?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty *tähdellä. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkisto

pinnalla juuri nyt

keskustele

4 kommenttia

  1. 2.12.25

    Ihana kaunis kattaus! Mie en ole koskaan tehnyt kanakeittoa itse. Tykkäsin siitä mitä koulussa oli, jossa oli spagetin pätkiä seassa ja varmaan hernemaissipaprika 😀 Meillä ei ole lomasuunnitelmia, mutta vielähän niitä ehtii keksiä 🙂

    • 2.13.25
      lisbet said:

      Spagetin pätkät soittaa hämärästi kelloa, olikohan se minestronekeittoa? Ja eikös paras loma ole sellainen, jota ei ole pilattu liialla suunnittelemisella 😀

  2. 2.12.25
    Rita said:

    Tuo valaisin on kyllä tosi nätti kuvissa! Miten hyvin se oikeasti valaisee? Se on lähinnä alasvaloa? Onko sinulla kokemusta tämän isommasta ei ladattavasta versiosta valaisutehoa ajatellen?

    • 2.13.25
      lisbet said:

      Se on kyllä söpö 🙂 Joo, valo suuntautuu nimenomaan kuvusta alaspäin. Valaisimessa on kolme portaittain säädettävää valotehoa, yleensä käytämme kahta alinta tasoa. Itse pidän siitä, että valo ei paista esim. pöydän ääressä istuvan silmään, vaan valoa tulee sinne missä sitä tarvitaan, eli pöydälle. Olohuoneen puolella tämä taas antaa epäsuoraa tunnelmavaloa. Jos haluaa kirkkaan lukuvalon sohvalle, kannattaa varmaan hankkia toisenlainen valaisin. Siitä isommassa mallista minulla ei ole muuta kokemusta kuin että olen katsellut sitä kaupassa. Kun varsi on korkeampi, valokeilakin suuntautuu laajemmalle alueelle. Pystyykös siinä säätämään valaistuksen tasoa, en ole varma.