Lainasin otsikon tämän aamun Huomenta Suomi -ohjelmasta, jossa Pupulandia-blogin Jenni Rotonen ja portaalikollegani Tickle Your Fancyn Sara Vanninen keskustelivat mediapäivän kunniaksi otsikosta ”Muotibloggarit naistenlehtien tontilla”. Lyhyt haastattelu rönsyili käsittelemään tyylibloggaamista ammattina ylipäätään. Oli hauska nähdä bloggaajat televisiossa, mutta printtimedian sana jäi sanomatta ja toisaalta olisin kaivannut näkökulmaa vaihteeksi muualtakin kuin muotiblogien maailmasta.
Mitä mieltä olette, olemmeko me sisustusbloggaajat sisustuslehtien tontilla? Tuhoaako ilmainen amatöörituotanto toimitetun sisällön? Toisaalta lehdet ovat etenkin täällä Suomessa tulleet blogien tontille haalimalla laadukkaimpia ja menestyneimpiä blogeja omiin portaaleihinsa. Ehkä parasta on vielä puhua blogien ja lehtien rinnakkaiselosta.
Omasta lukemistostani sisustuslehdet eivät ole kadonneet minnekään, päinvastoin – luen niitä enemmän kuin koskaan aiemmin. Mielestäni lehtien ja blogien sisältö poikkeaa olennaisesti toisistaan, vaikka kohderyhmä on sama. Ajatellaanpa vaikka sisustusblogien tärkeintä sisältöä: kuvia. Järjestelmäkameroiden yleistyminen on nostanut blogikuvien tasoa huimasti, mutta harvalla on vielä sellaista taitoa tai kalustoa, jolla otetaan koko huoneen kattavia, huolellisesti valaistuja ja taiten jälkikäsiteltyjä kuvia ammattimaisine stailauksineen. Blogien kuvat keskittyvät nurkkauksiin, yksityiskohtiin, esineiisiin ja tunnelmiin. Sisustuslehdessä esitellään koko upea asunto kertaheitolla. Sen sijaan on blogin elinkaaren kannalta viisasta olla kuvaamatta koko kotia ensimmäiseen postaukseen, siinä kun loppuvat pian aiheet kesken.
Entäpä vuorovaikutus? Siinä blogit pesevät lehdet mennen tullen. Minulla ei ole henkilökohtaista suhdetta edes suosikkisisustuslehteeni Dekoon, mutta monet sisustusbloggaajat ovat kuin läheisiä tuttavia, vaikka en ole heitä koskaan tavannutkaan. Kuinka usein olet toivonut että, voisit kysyä sisustuslehdessä näkemäsi kodin omistajalta, mistä hän on ostanut verhonsa, onko hän ollut tyytyväinen lattiamateriaaliin ja mitä hän oikein ajatteli hankkiessaan sen punaisen sohvan? Sisustuslehdessä esitellään tyyli, mutta kodin asukkaat jäävät tarkoituksella etäisiksi. Aina ei ole edes kerrottu, ketkä kodissa asuvat, ja vielä harvemmin he ovat kuvissa mukana.
Paljon yhteistäkin on. Sisällössä pyörivät hyvin samanlaiset aiheet ja trendit. Lehtien etu on, että ne haistelevat sisustusmaailmaa myös ulkomaisilta messuilta ja laajemmasta näkökulmasta kuin omaan sisustustyyliinsä keskittynyt bloggaaja. Blogit kuitenkin päättävät massansa voimin, mistä tulee suosittua. Mielenkiintoista sitä paitsi panna merkille, että kotimaisten sisustusblogien kärkinimissä on monia sisustustoimittajia, jotka tekevät juttuja myös printtimediaan: mieleen tulevat ainakin Time of the Aquarius, Mrs. Jones ja Varpunen (jonka kaunis koti komeilee ylläolevassa kuvassa Deko-lehden sivuilla). Myös sisustusvalokuvaajat, AD:t ja stailistit tuovat kykyjään esille henkilökohtaisissa blogeissaan. Tonttien rajat hämärtyvät, onko niitä edes?
Onko sisustusblogien lukeminen lisännyt vai vähentänyt sisustuslehtien lukemista kohdallasi?
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Itse en tilaa enää perinteisiä naistenlehtiä, mutta ostan sisustuslehtien irtonumeroita satunnaisesti. Luen aktiivisesti useita Blogeja ja itse pidän erityisesti juurikin vuorovaikutuksesta ja Tykkään siitä, että voin halutessani tiedustella itseäni kiinnostavista asioista bloggaajalta. Blogeista saan paljon vinkkejä niin sisustamiseen kuin ruoanlaittoonkin.
Multakin on naistenlehdet – tai oikeastaan muotilehdet – puodonneet ostoslistalta kokonaan. Osittain varmaan blogien vaikutuksesta, osittain elämäntilanteen muutoksen vuoksi. Mutta sisustuslehdet kiinnostavat siis edelleen.
Minä olen lopettanut lehtien lukemisen liki kokonaan. Blogit ovat mielestäni enemmän ajan hermolla ja lisäksi on mielenkiintoista kurkistaa bloggarin elämään ja arkeen. Ilmaisuuskin on blogeissa plussaa ja bloglovin on mainio palvelu, jolla nopeasti näkee uudet julkaisut. Aikaa ja intoa lehtien lukemiseen ei vaan enää riitä!
Niin, en tullut tuota hintapuolta kirjoituksessa käsitelleeksi ollenkaan, mutta tosiaan, blogien lukeminen ei tietysti maksa mitään. Tietysti materiaalin taso on aika kirjavaa silloin.
Minäkin rakastan bloglovin’ia, se on kuin ihana lehti joka ilmestyy päivittäin 😀
Heitit ilmaan hyviä kysymyksiä blogien ja printin rinnakkaiselosta ja sisustuslehtienkulutustottumuksista! Lisäisin tuohon esimerkkien joukkoon vielä sen sisustuslehden, oliko se joku Kotiblogit, jonka aihepiirinä on ymmärtääkseni bloggareiden kodit, eli limittäin ja lomittai elellään, toivottavasti sopuisaa rinnakkaiseloa. Oma sisustuslehtien kulutukseni ei ole vähentynyt, päinvastoin, mikä on itseasiassa aika hullunkurista, kun ilmaiseksikin saisi laadukasta kuvavirtaa netin täydeltä. Eli loppupäätelmäni on, etteivät blogit ja printti syö toisiaan, vaan ne ovat yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Iloista viikkoa sulle!
Hyvä huomio. Olen tuota julkaisua selaillut joskus kaupassa. Se on mielenkiintoinen hybridi blogeista ja sisustuslehdistä. Koen, että sen kohderyhmää ovat henkilöt, jotka eivät lue blogeja ollenkaan, sillä lehdessähän ei ole mitään sellaista sisältöä, mitä ei olisi jo julkaistu ko. blogeissa. Kuvatkin ovat samat, bloggaajan itsensä ottamat. Päällimäisenä olen jäänyt miettimään, että toivottavasti bloggaajat ovat pyytäneet asianmukaisen korvauksen materiaalinsa kierrättämisestä printtimediaan.
Kyllä on lehdet jääneet tyystin. Jos joskus jonkun lehden on innostunut tilaamaan, niin jotenkin se vain jää lukematta. Itse saan enemmä inspiraatiota blogeista, joten pysyn ainakin toistaiseksi poissa lehtihyllyiltä. 🙂
Tunnustan, että mullakin jää moni ostettu lehti vain puolihuolimattomaan selailuun. Lehdessä on saattanut olla vain yksi juttu, joka kiinnostaa ja jonka vuoksi olen sen ostanut. Osittain syytän ajanpuutetta. Blogeissa on se hyvä puoli, että niitä voi lukea kännykästä vaikka kauppajonossa.
Luen paljon sekä lehtiä että blogeja. Miksen nauttisi molempien parhaista puolista? En ole koskaan edes osannut ajatella, että rajaisin jommankumman median pois. Molemmilla on paikkansa!
Se, mitä taiten kuvattujen kuvien ohella kaipaan blogeihin on hyvä kieli ja kirjoittaminen. Valitettavan usein kielenhuollon osalta näkee blogeissa välillä varsin kirjavia käytäntöjä. :)Myös juuri tuo postauksessa kommentoitu kokonaisvaltaisuus niin kuvissa kuin sisällössä kävelyttävät minut usein lehtihyllylle. 🙂
Hyvä yhteenveto. Parhaiten tämä tulee mielestäni ilmi silloin, kun sisustuslehteen on kuvattu bloggaajan koti. Näkee hyvin, miten huolellisemmin ja laajemmin koti on lehdessä kuvattu.
Olen ollut kova lukemaan lehtiä, sisustus-ja muotilehtien. Nyt ne lojuvat pöydillä, koska aikani menee blogien lukemiseen. Ostin tabletin, jolta blogien lukeminen onnistuu sohvalla ja sängyssäkin. Luen vielä muutamia lehtiä, mutta koska aikaa on rajallisesti, luen vain ne lempi lehdet. Blogeista voin valita juuri ne itseäni kiinnostavat jutut, lehdissä on aina turhaakin/sellaista mistä en ole niin kiinnostunut.
Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus! Itse innostuin ensin lukemaan blogeja ja vasta sen jälkeen tuli kiinnostus myös sisustuslehteihin, nyt luen ja ostan niitä enemmän kuin koskaan!
Minua on alkanut ärsyttää, että sisustuslehdet ovat pullollaan bloggareiden koteja. Kun lehden avaa tuntuu monien esiteltyjen kotien kuvat kovin tutuilta, kunnes jostain huomaa, että perheen rouva pitää sitä ja sitä blogia. Lehdet ovat siis hoksanneet erittäin helpon (ja halvan?) tavan löytää sisältöä lehtiin. Mielelläni tutustuisin sisustuslehdissä muihin kuin blogeissa jo tutuksi tulleisiin koteihin. Tietty täytyy mainita, että joskus lehdestä voi bongata uuden mielenkiintoisen blogin, jota sitten jää seuraamaan.
Pakko sanoa, että lehtien lukeminen on vähentynyt.
Kotiin tulee yksi suomalainen naistenlehti, yksi englantilainen naistenlehti ja yksi amerikkalainen ruokalehti. Ennen tilasin lukuisia sisustuslehtiä. Nykysin korvaan ne koti- ja ulkomaisilla blogeilla, Pinterestillä ja Issuun nettilehdillä, mutta silloin tällöin ostan irtonumeroitakin, jos jotain todella kiinnostavaa tulee vastaan, jos olen menossa useamman tunnin lennolle tai menossa maalle, jossa on aikaa lueskella.
Wau, olipa ihanan laadukas, monipuolinen ja kauniilla kuvilla väritetty kirjoitus. Toki – kuten postauksesi yleensäkin.
Minulla on muita, nykyiseen elämäntilanteeseen kotiäitinä liittyviä syitä siihen, mutta yhtä aikaa suurenevan blogikulutuksen rinnalla olen myös tilannut useampia lehtiä kuin koskaan. Harmittavasti, oma panokseni yksinään ei ilmeisesti (tietenkään) riitä, kun lukee uutisia esimerkiksi UPM:n tilanteesta. Ehkäpä elämme aikaa, kun Internet syrjäyttää painetun sanan? Toisaalta ehkä hyvä niinkin, jos katsoo isoa kokonaiskuvaa.
Todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Luen edelleen sisustuslehtiä, vaikka seuraan myös aktiivisesti tiettyjä blogeja. Omat sisustusinspiraationi saan yleensä lehdistä. Esim. Ruotsin Plaza-lehti on mielestäni kotimaista lehteä laadukkaampi ja enemmän ajan hermolla. Aika monet sisustusblogit ovat pitkälti kopioita toisistaan eikä niistä useinkaan löydy uusia ideoita. Toisaalta blogien muu sisältö, henkilökohtaisempi ote sisustusjuttuihin sekä vuorovaikutteisuus vetoavat minuun.
Kyllä blogit haastavat sisustuslehdet , mutta mielestäni kumpikaan laji ei poissulje toisiaan. Haastavuus tulee lähinnä lehtien laadun säilymisen kautta. Ei ole varaa tehdä kovin monia huonoja numeroita petätysten. Molemmille on tilaa ja tilausta jo erilaisen lähestymistavan ja otteen vuoksi. Itse luen molempia.
En ole omalla kohdallani huomannut, että blogien seuraamisen myötä olisin vähemmän kiinnostunut sisustuslehdistä. Niistä saa kuitenkin ideoita ja vinkkejä, joita ei välttämättä blogeista löydy, ja lisäksi on virkistävää nähdä erilaisia koteja ja tyylejä, joita ei myöskään blogeissa näy. Lisäksi kun päivät pitkät tekee näyttöpäätetyötä, niin on ihanan virkistävää plärätä printtimateriaalia.
Hyvä postaus! Vaikka blogit ja lehdet limiytyvätkin osittain, ei se minulla ole vähentänyt lehtien lukemista lainkaan.
Blogit ovat ihanan inspiroivia ja pidän niiden vuorovaikutteisuudesta. Arvostan kuitenkin myös sisustuslehtien ammattimaista toimitusta. Molempi parempi siis!
Itse ostelen lehtiä edelleen fiiliksen mukaan enkä usko blogien seuraamisen sitä vähentäneen. Itse olen miettinyt sitä, miten ”todellisia” sisustuslehdissä esiintyvät kodit ovat, vai onko niitä käyty stailaamassa kuvauksia varten ammattilaisten toimesta…niin tai näin, molemmilla oa milestäni paikkansa. Ja kiitos kivasta blogista. Tätä on mukavaa seurata, vaikka en yleensä innokas kommentoija olekaan.
Sehän on ihan fakta, että sisustuslehtien, samalla kuin muidenkin painettujen lehtien, tilaaja- ja samalla lukijamäärät ovat romahtaneet. Nettihän tämän kehityksen taustalla on. Ennen sisustuslehdet ja -kirjat olivat käytännössä ainoa tapa nähdä laadukkaita kuvia kauniista kodeista. Nykyisin saman sisällön löytää ilmaiseksi netistä, toki ilman niitä hyvin toimitettuja juttuja.
Itse en juurikaan osta enää lehtiä. Luen uusimmat sisustuslehdet kirjastossa ja etsin inspiraatiota blogeista ja Pinterestistä. Silloin kun lehtiä luen, niin niissä kovasti ilahduttavat valtavirrasta poikkeavat, persoonalliset sisustukset. Suomen kokoisessa maassa blogikotien sisustukset ovat harmillisen samankaltaisia.
Itse tilasin hetken sisustuslehteä, mutta lopetin tilauksen, koska kaipaan lehdeltä enemmän kuin kauniita kuvia. Juuri siitä syystä minä luen sisustusaiheisia blogeja enkä lehtiä, koska blogeissa on kauniiden kuvien lisäksi sujuvaa tekstiä. Samalla voin myös valita lukulistalleni blogeja, joiden sisutustyylin kiinnostavat/inspiroivat, toisin kuin lehdessä joudun pakko-ostamaan sisältöä, joka ei kiinnosta.
Tätä aikaahan kuvataan myös amatöörien kultakaudeksi. Itse luen paljon blogeja, mutta kulutan myös paljon lehtiä, niin sisustus-, muoti- kuin lifestylelehtiä. Blogit eivät mielestäni korvaa lehtien antia: ammattimaisesti tehtyjä artikkeleita, taidokkaita kuvia. Mutta blogit ovat hyvä lisä ja kuten sanoit, mielestäni nämä kaksi voivat kulkea rinta rinnan.
Minulle sisustuslehdet ovat (kalliihkoa) luksusta. Luen muutenkin todella vähän lehtiä, joten noin kymmenen euron sijoittaminen johonkin, joka päätyy meillä paperinkeräykseen, tuntuu vähän tuhlaukselta. Sen sijaan blogeja luen aktiivisesti ja niissä merkitsee paljon myös sosiaalinen kanssakäyminen.
Se, minkä lasken sisustuslehtien eduksi, on ehdottomasti kokonaisempi kuva asunnoista verrattuna satunnaiseen blogilukemiseen. Eli näen kerralla isomman kokonaisuuden. Blogia on seurattava säännöllisesti tai luettava useampi postaus samanlaisen kokonaisuuden hahmottamiseen. Toki tarkoitusperäkin on tuolloin erilainen; blogi tuskin eläisi pitkään, jos koko kämppä rysäytettäisiin auki joka kerralla 🙂
Kysehän on lopulta ajankäytöstä. Sillä tavoin kaikki eri mediat, kuten some, tv, radio, lehdet ja blogit, kilpailevat samoilla markkinoilla. Niillä markkinoilla, jossa valuuttaa on ihmisten aika. Kun vapaa-aikaa on rajatusti, sitä ei riitä kaikkeen median kulutukseen. Itse lukisin mielelläni enemmänkin sisustuslehtiä, mutta vietän blogien parissa ja blogatessa niin paljon aikaa, etten ehdi lukea kuin yhden sisustuslehden kuussa. Sen valitsekin sitten tarkoin.
Eli ehdottomasti blogit kilpailevat lehtien kanssa. Mutta kyse on mielestäni enemmän ajasta kuin rahasta.
tuli mieleen kirja Mediahuora, jossa kerrottiin toimittajan työn muutoksesta palkkalaisesta freelanceriksi. Ala ei ole itselleni tuttu, mutta monissa lehdissä varmaan käydään taistelua tuottavuusvaatimusten kanssa – luulen että kilpaillakseen töistä toimittajan on pidettävä monta rautaa tulessa joten en yhtään ihmettele miksi toimittajat bloggaa.
Ostin hetki sitten erään sisustuslehden – vaihtelua blogien selaamisesta, perustelin itselleni. Lopputulema: tuntui kuin olisin heittänyt rahaa hukkaan :(. Seuraamani blogit ovat enemmän ns. ajan hermolla sekä blogeista luen vain sen mikä kiinnostaa. Ja mikä parasta, ilmaiseksi! Kiitos tästäkin tyylikkäästä blogista!