Kaupallinen yhteistyö Tallink Silja Linen ja Asennemedian kanssa
Aurinkoisena perjantai-iltapäivänä starttasimme pienelle syyskesäiselle breikille Päivä Tukholmassa -risteilyn merkeissä. Matkaseurana minulla oli ystäväni Hanna ja meidän molempien 3-vuotiaat juniorit. Opiskeluaikoina ehdimme Hannan kanssa kerryttää yhdessä risteilykokemusta, mutta jo pitkään oli ollut puhetta lähteä laivalle lasten kanssa. Ihanaa, että reissu vihdoin toteutui! Edellisestä perhelomasta Siljalla oli itselläni ehtinyt vierähtää kaksi vuotta, joten olin innokas näkemään tämän vuoden alussa uudistetun Silja Serenaden. Tähtäimessä oli reissu, joka olisi mukava sekä lapsille että aikuisille: sellainen sopiva sekoitus pallomerta ja hyvää ruokaa, armotonta säästämistä Tax Freessa ja sopivan kokoisia ja mittaisia elämyksiä Tukholmassa.
Meidän 3-vee oli siis ollut laivalla tätä ennen kerran aikaisemmin, muttei tietystikään muistanut siitä mitään. Kaikki oli siis ihanan uutta siitä lähtien, että ”vene” on vähän niin kuin hotelli, josta löytyy niin hissejä kuin ravintoloita ja että alakerrassa on kauppa täynnä karkkia. Majoituimme Muumi-perhehytissä, joka on kuvitettu kauttaaltaan Tove ja Lars Janssonin alkuperäispiirroksin ja varustettu muulla asiaankuuluvalla rekvisiitalla. Hytin verhotkin ovat samalla tavalla raidalliset kuin Muumimamman esiliina! Ikkunasta oli hyvät näkymät alas promenaden vilinään, jota ihmeteltiin vielä hampaidenpesun jälkeenkin. Yö 11. kannella sujui kuitenkin rauhallisesti, ja taisimme kaikki nukkua sikeästi läpi yön.
Hanna on loistavaa matkaseuraa senkin vuoksi, että hän tekee aina etukäteen kotiläksynsä matkakohteen suhteen ja osasi tälläkin kertaa suositella sopivaa retkikohdetta. Päivä Tukholmassa -risteilyillä minua on aina vähän jännittänyt käytettävissä oleva rajallinen aika, ja niinpä aktiviteetit ovat rajoittuneet shoppailukierrokseen ja lounaaseen kaupungilla. Tosiasiassa siinä ehtii paljon muutakin. Esimerkiksi Junibacken, pohjoismaisen lastenkirjallisuuden klassikoihin perustuva sisäleikkipuisto, on helpon yhteyden päässä Siljan terminaalista. Me ajoimme yhden metrovälin Gärdetiltä Karlaplanille ja kävelimme siitä rattaiden kanssa alle kilometrin pätkän Djurgårdenin saarelle, jossa Junibackenkin sijaitsee. Myös turistibussit liikennöivät Värtanin satamasta Junibackenille.
Junibackenin tärkein nähtävyys oli Astrid Lindgrenin kirjoihin perustuva elämyksellinen Satujuna. Kuopus istui koko matkan sylissäni ja välillä miltei tärisi jännityksestä, mutta jälkeenpäin kysyttäessä Satujuna oli kuitenkin puiston paras juttu ja sinne olisi menty uudestaankin.
Puistossa vierähti aikaa pari tuntia (söimme myös lounasta paikan sirkukseksi lavastetussa ravintolassa), jonka jälkeen jäi vielä aikaa juoda päiväkahvit kaupungilla ja reilusti aikaa hankkiutua takaisin satamaan.
Uudistuksia on Siljalla tapahtunut muuten laivojen lisäksi myös rannalla. Värtanin satamassa liikennöidään vastikään avatusta avarasta ja valoisasta terminaalista, jonka arkkitehtuurissa silmä lepäsi Junibackenin väritulituksen jälkeen. Helsingin päässä joutuu rattaiden kanssa kulkeva vielä käyttämään hissejä laivaan noustessaan, mutta Tukholmassa lapsiperhettä ilahduttaa täysin esteetön kulku laivaan ja takaisin.
Laivassa leikit jatkuivat Siljalandissa. Leikkihuoneet ovat vanhemman näkökulmasta vähän kaksipiippuinen juttu. On mahtavaa, että lapsille on oma peuhapaikka, mutta toisaalta äidit ja isät eivät välttämättä haaveile viettävänsä viikonloppua pallomeren reunalla. Loistavana uudistuksena Silja Serenaden leikkitilat on nyt rakennettu viitoskannelle. Tilaa on paljon aiempaa enemmän ja leikkihuoneen yhteydessä on myös jäätelöbaari. Alemmalla kannella pallomeri on kuitenkin sopivasti poissa silmistä eikä esimerkiksi promenadella muistuttamassa pikkuisia koko ajan olemassaolostaan.
Leikkihuoneesta löytyy mm. kirjoja, piirrettyjä, kiipeilypaikkoja, piirustusnurkkaus ja Pleikkareita. Laivaan noustessa kannattaa napata talteen lapsiperheiden oma risteilyohjelma, sillä etenkin loma-aikoina laivalla on järjestetään perheen pienimmille paljon omaa hauskaa. Mekin pääsimme halailemaan Muumia, mutta luulen, että kaikkein parasta kolmevuotiaiden mielestä olivat merimaisemien seurailu, kannella juokseminen ja promenaden lasiseinäiset hissit.
Perjantaina illallistimme promenaden Happy Lobsterissa. Tiedoksi siltä varalta, että teilläkin on kolmevuotiaita jotka eivät syö hummeria, kaikissa laivan ravintoloissa on lapsille oma menu. Lapsiperheille suosittelen kuitenkin etukäteen pöytävarausta kuutoskannen Tavolàtaan, jossa olimme risteilyn toisena iltana. Siellä pikkuväki syö edullisesti omasta noutopöydästään sekä alkupalat, pääruoan ja jälkkärit, ja vanhemmatkin voivat nauttia illallista pitkän kaavan kautta. Päädyimme syömään myös sunnuntain aamiaisen samaisessa Tavolàtassa. Siellä tarjottavan erikoisaamiaisen hinta on pikkuisen buffetia korkeampi, mutta ympäristö rauhallisempi ja noutopöydät täynnä ihania herkkuja. Kahvi ja tee tarjoillaan pöytään ja kylkeen saa halutessaan lasin kuohuvaa.
Uudistunut Silja Serenade oli kaikin puolin mukava kokemus. Arvostan ylipäätään kaikkia paikkoja, joissa joku siivoaa ja kokkaa puolestani, mutta risteily tarjosi paljon enemmän. Kotona on leikitty laivan saapumista laituriin ja tietysti kyselty, koska seuraavan kerran lähdetään laivalle. Rento viikonloppu merellä katkaisee hetkeksi arjen rutiinit ja sopii hyvin vaikkapa syyslomakohteeksi. Kiitokset Siljalle mukavasta reissusta, Hannalle ja kummitytölle matkaseurasta ja kaikille teille jotka osallistuitte reissuumme jakamalla vinkkejä Silja Line Suomen instagramissa!