Kesälukemista: koti, ajanhallinta, rakkauselämä ja blogihommat kuosiin

Ajattelin vaihteeksi jakaa muutaman lukukokemuksen tältä keväältä – sillä kumma kyllä, ehdin lukea muutakin kuin koulukirjoja, vaikka vielä pari vuotta sitten tuntui, että lukemiselle oli mahdoton löytää aikaa. Tosin huomaan, että minun on nykyään vaikea keskittyä fiktioon. Juonelliset tiiliskivet ovat vaihtuneet tietopokkareihin, elämänkertoihin ja self-help-osastoon. Näiden kirjojen suoraviivaisia lauseita ja lyhyitä lukuja on helppo nauttia makupaloina vaikkapa julkisilla liikkuessa, ja koska olen siirtynyt pääasiassa e-kirjojen käyttäjäksi, kirjasto kulkee koko ajan kätevästi mukana. Minulla on yleensä useampi kirja kesken ja luen niitä vuorotellen fiiliksen mukaan. Saatan myös huoletta harppoa epäkiinnostavien kohtien yli ja lukea kirjaa sieltä täältä väärässä järjestyksessä. Moni varmaan kauhistuu ADHD-lukutapaani! Jos haluaisin lukea kaunokirjallisuutta, pitäisi kai turvautua novellikokoelmiin.

Seuraavassa siis otos siitä, mitä olen padiltani lukenut iltaisin ja junamatkojen aikana.

Kotimainen vastaisku KonMarille

Odotin kovasti Jenni Sarraksen Tavarataidot-kirjaa, sillä hänen Arkijärki-bloginsa on mielestäni yksi parhaimpia tavarakaaoksen kesyttämiseen keskittyviä blogeja. Kirjaa on markkinoitu lauseella ”kotimainen vastine KonMarille” mutta minusta se on pikemminkin vastaisku Marie Kondon spark joylle, jätesäkeittäin ulos kannettavalle rojulle ja lupaukselle ikuisesta siisteydestä. Sarraksen tapa raivata on käytännönläheisempi ja pitkäjänteisempi mutta tietysti paljon vähemmän mediaseksikäs. Itse asiassa alle puolet kirjasta käsittelee varsinaista luopumis-, raivaus- ja järjestämisprosessia. Loppuosa neuvoo, miten tavaroista hankkiudutaan eroon säädyllisesti ja miten tulisi elää ja toimia jatkossa, jotta kotiin ei kertyisi enempää tavaraa kuin siellä pystyy säilyttämään.

Kirja oli minulle pienoinen pettymys. Ehkä se johtuu siitä, että olen pyöritellyt samoja aiheita kotonani jo useamman vuoden ajan ja päätynyt samoihin lopputulemiin kuin Sarras. KonMarin eduksi on sanottava, että vaikka kirja oli osittain hevonkukkua, se oli kuitenkin tuore ja erilainen näkökulma asiaan ja sitä kautta inspiroiva. Tavarataidot on erinomainen opas kotiin, jossa hamstraaminen ja tavararöykkiöt ovat todellinen ongelma, mutta jo hyvään alkuun päässeelle raivaajalle se ei anna kovin paljon uutta.

[envira-gallery id=”5544″]

Miten he sen tekevät?

Ville Kormilainen haastatteli Työ, treeni ja elämä -kirjaan merkittävässä johtoasemassa olevia suomalaisia, joilla on perhettä ja jälkikasvua ja jotka siitä huolimatta pystyvät treenaamaan tavoitteellisesti.  Kiinnostuin kirjasta Hesarin jutun luettuani. Itselläni riittää tavoitteellista tekemistä työn ja opiskelun saralla ja perhe-elämääkin pystyn kohtuudella pyörittämään. Tavoitteellista treenaamista en ole kuitenkaan saanut tähän yhtälöön mahtumaan – hyvä jos minkäänlaista. Hyvät vinkit ja inspiraatio ovat siis tarpeen.

Kirjassa on yhdentoista johtajan haastattelut, mutta sen paras anti on ensimmäinen luku ”Superjohtajan anatomia”, jossa Kormilainen tiivistää löydöksensä: Johtaja jaksaa tehdä pitkiäkin työpäiviä, koska työ on mielekästä ja kiinnostavaa. Hän on läsnä siinä mitä kulloinkin tekee. Hän nukkuu riittävästi ja treenaa oman hyvinvointinsa takia.

Johtajatarinat olivat inspiroivia, mutta olisin mielummin lukenut samanpituisen kirjan, jossa kirjailija olisi pureksinut haastattelumateriaalin luvuiksi aihepiireittäin. Minun oli myös hieman vaikea samaistua pelkkiin johtajiin. Voihan muunkinlainen työ olla vaativaa. Hain kirjasta kipinää liikuntainnostukselle, ja vakuutuinkin siitä, että treeni voi tuoda lisätunteja päivään. Paras mainospuhe oli tuli Kormilaisen omasta kynästä: ”Ryhdyin itse treenaamaan tavoitteellisesti vuoden 2013 lopussa, ja vasta nyt, lähes kolme vuotta myöhemmin tajuan kirkkaasti, millaisen totaalisen suunnanmuutoksen urheilu on elämääni tuonut. Se jaksamisen määrä ja lisääntynyt energia on jotain niin valtavaa, että nyt olisi vaikea kuvitella elämää, saati työelämää ilman treenaamista.”

kesalukemista-5

Kevättä rinnassa?

Emilia Vuorisalmi on tällä hetkellä yksi Suomen tunnetuimmista lääkäreistä. Esikoisteos Sekaisin lovesta on ollut lukulistallani pitkään – puhtaasti ammatillisesta mielenkiinnosta totta kai 😉 Kirja on monipuolinen katsaus rakkauden, ihastumisen ja kiintymyksen maailmaan. Vuorisalmi valottaa näitä tunteita mm. aivojen neurokemian muutosten kautta mutta pitää tekstin yleistajuisena. Minussa kirja herätti halun lukea aiheesta lisää ja löysin Vuorisalmen lähteiden kautta amerikkalaisen antropologi ja käyttäytymistutkija Helen Fisherin teokset Anatomy of Love ja Why We Love? Fisher on perehtynyt rakkauteen niin historian, kirjallisuuden kuin eläinmaailman kautta mutta on tehnyt tutkimusta myös kuvantamalla rakastuneiden ihmisten aivoja. Fisherin lähteistä löysin puolestaan Dorothy Tennovin teoksen Love and Limerence, joka kuvailee julman analyyttisesti ihastumisen elinkaarta ja oli todella valaiseva lukukokemus. Rakkauden ja sen erilaisten ilmenemismuotojen fysiologiassa ja psykologiassa riittäisikin työnsarkaa, saisinkohan jotenkin nämä hyväksiluettua opintoihini…

Vuorisalmi on muuten jatkanut rakkaustieteen parissa avaamalla tiiminsä kanssa Love Inc Media -sivuston, joka opastaa, miten rakkauden voimalla voi lisätä terveyttä, hyvinvointia ja suorituskykyä.

[envira-gallery id=”5546″]

Unelmahomma syntyy itse tekemällä

Salamatkustaja-blogin Satu Rämö ja Lähiömutsi-blogin Hanne Valtari ovat kirjoittaneet must read -kirjan kaikille, jotka haaveilevat hankkivansa elantoa bloggaamisella. Periaatteessa Unelmahommissa-kirjan on tarkoitus inspiroida ja valottaa tietä elämäntapayrittäjyyteen laajemminkin, mutta bloggaaminen nousee kirjan keskiöön. Kirjassa annetaan ajankohtainen ja rehellinen katsaus mm. siihen, miten ansaintamallit blogimaailmassa tällä hetkellä toimivat, ja myös euromäärät kerrotaan, mikä on harvinaista. Kirjan ajankohtaisuus on myös sen puute – sosiaalisen median kenttä muuttuu niin nopeasti, että vuodessa parissa nämä opetukset ovat vanhentuneet. Lue siis tämä kirja nyt. Ajattomampaa sisältöä ovat kirjan yrittäjätarinat sekä esimerkiksi kuvaukset siitä, miten elämäntapayrittäjän työpäivä ja perhe-elämä lomittuvat toisiinsa.

Kirjasta voi saada inspiraatiota, vaikka tavoite ei olisi (edes osa-aikainen) yrittäjyys. Tulevaisuus on sellainen, että ripaus Rämön ja Valtarin filosofiaa ei liene pahitteeksi edes vakivirassa oleville.

Oletko jo lukenut jonkin näistä kirjoista, pääsikö jokin lukulistalle?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

3 kommentti(a)

  1. 5.28.17
    Tiia S said:

    En ole lukenut näitä kirjoja, mutta kävin heti tutustumassa Love Inc Media -sivustoon ja siellä olikin kivoja juttuja luettavaksi. Kiinnostuin myös tuosta Vuorisalmen kirjasta ja sen voisin lisätä kesän lukulistalleni!

    • 6.8.17
      lisbet said:

      Se on kyllä hauska kirja ja mielenkiinnolla seuraan, mihin suuntaan sivusto kehittyy!