Vinkit turvalliseen auringonottoon

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja Orion Sunpron kanssa

Aurinko on kiva ja odotettu kaveri tähän aikaan vuodesta mutta itse en enää ole pahemmin auringonottoa kolmenkympin jälkeen harrastanut. Kuumuus ahdistaa ja tieto UV-säteilyn vaikutuksista on lisännyt tuskaa. Kesällä tulee kuitenkin oleiltua ulkona paljon muissakin merkeissä ja erityisesti lapset tuntuvat viettävän valtaosan päivästään ulkona. Miten siis ottaa ilo irti ihanista kesäkuukausista ilman aurinkoahdistusta?

UV-säteilyn määrä riippuu periaatteessa kahdesta tekijästä: vuodenajasta ja pilvisyydestä. (Myös yläilmakehän otsonin määrä vaikuttaa, mutta siinä muutokset tapahtuvat pitemmällä aikavälillä.) Paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä merkittävästi, mutta esimerkiksi sellaisessa kesäisessä tilanteessa, jossa taivaalle nousee yksittäisiä hattaramaisia kumpupilviä, säteilyn määrä on lähes sama kuin selkeällä säällä. Säteilyn määrä ilmaistaan UV-indeksillä – suojautumistarve alkaa indeksin arvosta 3, joka täyttyy Etelä-Suomessa päivisin toukokuusta elokuuhun. Ilman aurinkosuojaa suomalainen iho sietää aurinkoa palamatta 10-30 minuuttia, joten tätä pitempään auringossa oleskelevien tulisi käyttää UV-suojaa.

Hysteriaako? Paniikkiin ei ole tarvetta eikä tappavista säteistä ole kyse. Säteily saa ihon tuottamaan melaniinia, joka on luonnollinen suoja UV-säteitä vastaan. Tasainen aurinkoaltistus saattaa jopa vähentää syöpien määrää D-vitamiinin muodostumisen kautta. Sen sijaan runsas auringonotto ja ihon palaminen altistavat solut geenimutaatioille, ja jos mutaatioita sattuu useita peräkkäin, voi seurauksena kehittyä syöpä. Juuri tämän mutaatioiden kasautumisen vuoksi lasten ihon suojaaminen on erityisen tärkeää. Kunnollinen suojautuminen lapsuudessa on panostus aikuisiän syöpäriskiä vastaan.

[envira-gallery id=”5581″]

Kotimainen Orion on tuonut tänä keväänä apteekkeihin uuden Sunpro-aurinkotuotesarjan, joka ottaa huomioon myös lapset ja herkkäihoiset. Tuotteiden suojakertoimet ovat korkeita: 30, 50 ja 50+. Suojakerroin ilmoittaa siis, kuinka monta kertaa pitempään voideltu iho sietää aurinkoa palamatta suojaamattomaan ihoon verrattuna. 100% aurinkosuojatuotetta ei kuitenkaan ole olemassa, muistuttaa Orionkin pakkaustensa kyljessä. Paras suoja onkin pysytellä pois suorasta auringonpaisteesta klo 11-15 välisenä aikana ja esimerkiksi rantaretket lasten kanssa kannattaa tehdä joko aamupäivällä tai vasta myöhemmin iltapäivällä. Myös vaatetus antaa kohtuullisen suojan, mutta esimerkiksi ohut t-paita ei välttämättä estä ihoa palamasta.

orion-sunpro-5

Onko teille muuten selvää, mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla? Minulle selvisi, että kemiallinen suodatin imee itseensä UV-säteilyä, jolloin se muuttuu pääasiassa lämmöksi. Fysikaalinen suodatin taas muodostaa iholle pinnan, joka heijastaa säteilyn pois. Useimmat Sunpro-tuotteet sisältävät sekä kemiallisen että fysikaalisen suojan, mutta sarjan herkkäihoisille suunnatuissa tuotteissa on ainoastaan fysikaalinen suoja. Lasten herkän ihon aurinkosuojavoiteessa on lisäksi kamomillasta peräisin olevaa sinistä väriainetta, joka auttaa levittäessä varmistamaan, että heijastava suoja muodostuu kaikkialle.

[envira-gallery id=”5582″]

orion-sunpro-2

orion-sunpro-3

[envira-gallery id=”5585″]

Korkea suojakerroin on myös paras ryppyvoide. Anti-age-voiteen muilla ainesosilla ei ole juuri merkitystä, jos se ei sisällä suojakerrointa. Kun ryhtyy tositoimiin auringon kanssa, kannattaa kasvot suojata päähineellä ja silmät aurinkolaseilla. Vartalovoiteen levittäminen kasvoille ei houkuttele, mutta Sunpro-sarjaan kuuluu myös korkean suojakertoimen kasvo- ja huulivoide, joissa on hoitavia ainesosia ja öljyjä. Kookosöljyä ja kaakaovoin sukuista cupuacu-voita sisältävä huulivoide oli erityisesti suosikkini!

orion-sunpro-4

[envira-gallery id=”5587″]

Ylivoimaisesti paras UV-suoja on sellainen, joka ei jää kassin pohjalle lojumaan ja jota käytetään oikein. Todellinen suojavaikutus saavutetaan vasta, kun tuotetta on iholla riittävä määrä. Kasvoille tulisi levittää teelusikallinen ja vartalolle shottilasillinen aurinkosuojaa. Aikamoinen määrä vai mitä? Tunnustan olevani vajaakäyttäjä, mutta siihen tulee tänä kesänä muutos. Suihkutettavaa voidetta tarvitaan vielä enemmän kuin käsin levitettävää. Pidän kuitenkin suihkutettavista tuotteista, sillä niitä on helppo ja nopea lisätä ulkona oltaessa. Sunpro-sarjan pumppupulloon pakattua aurinkosuojasumutetta voi levittää myös märälle iholle, joten tämä tuote saattaa pelastaa uima-altaan äärellä vietetyn päivän (kirkkaassa vedessä UV-säteily on metrin syvyydessäkin vielä 40% siitä mitä pinnalla).

orion-sunpro-1

Nyt voisi kesä tulla! Minä ja kuopus olemme varustautuneet siihen mm. samansävyisin varpaankynsin.

Orion Sunpro-tuotesarja saatavissa apteekeista.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

6 kommentti(a)

  1. 5.28.17
    Tiia S said:

    Tämä yhteistyöpostaus oli itselleni oikein hyödyllinen ja täytyykin käydä tutustumassa näihin Orionin korkeakertoimisiin aurinkovoiteisiin. Oma ihoni tarvitsee erityissuojaa auringolta ja tänä kesänä täytyy miettiä myös vauvan ihon suojausasiat.

    • 6.8.17
      lisbet said:

      Toivottavasti tästä oli hyötyä! Mukavaa kesää sinulle ja vauvalle 🙂

  2. 5.28.17
    Tarja said:

    Hyvä postaus, tarpeellinen meille jääkarhuille jotka kesän tullen hullaannumme auringonpaisteesta. Paitsi nämä voidemaiset aurinkosuojat, on myös olemassa UV-säteiltä suojaavia vaatteita ja hihallisia-lahkeellisia uima-asuja. Erittäin käyttökelpoinen vaihtoehto lapsille jotka leikkivät hekkarannalla veden äärellä koko pitkän päivän. Loistava keksintö myös auringonvalolle herkistyneille aikuisille. Mukavaa kesää kaikille!

    • 6.8.17
      lisbet said:

      Totta, meilläkin oli sellaisia kun pojat olivat vähän pienempiä. En tiennytkään että niitä on myös aikuisille!

  3. 4.2.18
    Sinikka Viikilä said:

    Hei ihastuin kassiin. Mistä löytäisin samanlaisen?

    • 4.8.18
      lisbet said:

      Moi Sinikka, pahoittelut että vastaus viipyi. Kassi on ostettu viime kesänä Hemtexistä – samaa on tuskin enää tarjolla mutta ehkä jotain vastaavaa? (Varmaan monissa kaupoissa näin kesän lähestyessä.)