Bloggerista WordPressiin – vinkkejä

IMG_6353

Sain blogimuuttoni yhteydessä jonkin verran kyselyitä, miten vaihto Bloggerista WordPressiin kannattaisi toteuttaa. Muuttohalukkuutta tuntuu olevan liikkeettä. Tällä hetkellä Bloggerin käyttäjiä nyrppii kaiketi eniten vaihteleva kuvanlaatu. Olen käsitellyt asiaa tässä postauksessa – lisäksi kannattaa lukea miten saat poistettua Googlen tekemän automaattisen kuvien ”parannuksen”. Blogipohjien muokkaamisen monimutkaisuus, käyttökatkokset ja -ongelmat sekä vähäinen mahdollisuus vaikuttaa blogin asetuksiin ovat muita syitä paolle Bloggerista. On Bloggerissa kuitenkin puolensa. Uuden bloggaajan on varmasti helpointa aloittaa postailu Bloggerin puolella, sillä tilin pistää pystyyn parissa minuutissa. Myös seuraajia on helpompi kerätä, sillä käyttöliittymä, lukijat-widget ja kommenttien lähettäminen ovat lukijoille tuttuja lukuisista muista blogeista. Huhu kertoo myös, että Google-haut löytävät helpommin Bloggerissa sijaitsevat blogit.

Useamman vuoden bloggaillut saattaa kuitenkin alkaa kaivata lisäominaisuuksia ja parempaa muokattavuutta blogiinsa. Ensiksi tulevat kysymykseen verkosta löytyvät muut ilmaiset blogialustat. Myös WordPress tarjoaa mahdollisuuden blogata alustallaan ilmaiseksi Bloggerin tapaan tietyin rajoituksin. Esimerkiksi mainosbannerit eivät ole mahdollisia WordPress.comissa. Jos kuitenkin päättää nähdä muuttamisen vaivan, kannattaa blogi mielestäni samoin tein siirtää paikkaan, jossa hallinnoit blogiasi itse: webhotelliin, johon olet asentanut WordPressin.

Webhotellin hankinta. Wordpressin asennusta varten tarvitset levytilaa joltain verkkopalvelimelta. Suosittelen hankkimaan palvelun kotimaiselta tarjoajalta tai ainakin sellaiselta taholta, jolla on suomenkielinen puhelintuki. Esimerkiksi oma webhotellini on Louhen Basic. Levytilan ja liikennemäärien suhteen aika pienelläkin saattaa päästä alkuun – jos ne osoittautuvat riittämättömiksi, astetta järeämpään pakettiin päivittäminen on yleensä tehty helpoksi. Tärkeää on tässä vaiheessa, että palveluun sisältyy vähintään yksi MySQL-tietokanta WordPressiä varten. Yleensä pakettien kuvauksista löytyy tieto, millaiseen käyttöön ne soveltuvat, varmuuden saat soittamalla myyntipalveluun. Webhotellia hankkiessasi ostat yleensä itsellesi samaan syssyyn myös oman domainin: tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa blogisi löytyy valitsemastasi verkko-osoitteesta, esimerkiksi www.bloginnimi.com.

Lataa ja asenna WordPress ja siirrä Bloggerin tekstit sinne. Tämä on se kohta, jossa todennäköisimmin tarvitsee ulkopuolista apua. Minun ei ole tarkoitus käsitellä siirron teknisiä vaiheita tässä yksityiskohtaisesti, mutta ”WordPressin asennus” -haulla Googlessa löydät kymmennittäin ohjeistuksia. Suomenkielisen WordPressin voit ladata ilmaiseksi täältä. Itse blogin, kuvien ja kommenttien tuonti Bloggerista onnistuu Blogger importer -työkalulla. Jos kaikki tämä kuulostaa heprealta, etkä tunne ketään tietokonevelhoa, voit myös palkata ammattilaisen tekemään asennuksen puolestasi – hinnat lähtevät muutamasta kymmenestä eurosta.

Sitten on vuorossa mielestäni mukavin osuus: uuden sivupohjan hankkiminen ja asentaminen. Ilmaisia teemoja WordPressiin on saatavilla pilvin pimein, mutta suosittelen sijoittamaan 50-100 euroa kauniiseen ja toimivaan sivupohjaan, joka on optimoitu erilaisille mobiililaitteille. Suosittelen esimerkiksi Bluchicin teemoja. Myös Genesis-teeman niin sanotuista lapsiteemoista löytyy hyviä vaihtoehtoja, esimerkiksi muotibloggaajia varten tehty Runway tai itse käyttämäni Foodie, joka on erityisesti ruokablogeja varten laadittu teema – toimii se hyvin näin lifestyle-ympäristössäkin. Lisämaksusta useimpia pohjia saaa kustomoitua toiveidensa mukaisesti. Toki muokkauksia pystyy tekemään itsekin, jos hallitsee HTML-koodauksen perusteet. Itse teeman asentaminen tapahtuu WordPressissä hyvin yksinkertaisesti Ulkoasu => Teemat-alalehdellä.

IMG_6363

Periaatteessa WordPress-blogisi on nyt valmis avattavaksi. Käytännössä työtä löytyy vielä ainakin lisäosien asentamisessa ja asetusten säätämisessä. Minusta yksi parhaista jutuista WordPressissä on ollut juuri tuo vapaasti ladattavien lisäosien monipuolisuus. Se, mihin Bloggerissa olisi tarvinnut valtavasti koodaustyötä, onnistuu yleensä WordPressissä yhden ilmaisen lisäosan asentamisella.

Blogimuutto todennäköisesti aiheuttaa hetkellisen notkahduksen kävijämäärissäsi. Kestää aikansa, ennen kuin hakukoneet löytävät blogin ja muiden sivustojen omistajat päivittävät linkkejään. Kannattaa vaihtaa sivun osoite kaikkiin mahdollisiin seurantapalveluihin sekä tietysti laittaa vanhaan blogiin tieto uudesta sijainnista – myöhemmin vanhaan osoitteeseen voi ohjelmoida uudelleenohjauksen, joka siirtää lukijan automaattisesti uudelle sivustolle.

tyop

Vaikka blogimuutto siis aiheutti hieman kustannuksia, vaati aikaa ja verotti hetkellisesti kävijämäärää, olen silti ollut täällä uudessa blogikodissa todella tyytyväinen. Toivottavasti saitte tästä jotain vinkkejä, jos suunnittelette samaa! Ja lisäkysymyksiä saa mielellään esittää kommenteissa, yritän vastata parhaani mukaan.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

7 kommentti(a)

  1. 6.10.14

    Kiva postaus, josta oli ainakin minulle paljon apua – aion kesälomani aikana muuttaa blogin juuri Bloggerista WordPressiin, kun Bloggerin pienet ulkoasun muokkausmahdollisuudet ovat alkaneet nyppiä. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä. Eniten muutossa mietityttää se, saako vanhat postaukset jotenkin jäkevästi ja siististi muutettua, vai vaatiiko se älyttömän määrän työtä… Tuntuu, että blogi on kyllä muutenkin päivityksen tarpeessa, joten tuntuu kivalta ajatukselta aloittaa puhtaalta pöydältä. Sinun muuttosi onnistui hyvin ja blogi näyttää nyt mielettömän hyvältä! 🙂

    • 6.13.14
      lisbet said:

      Mahtavaa jos tästä on hyötyä. Jutussa jäi tosin mainitsematta, että onhan Bloggeriinkin hankittavissa kivoja kaupallisia pohjia (suosikkejani ovat nämä: http://playground.mlekoshi.com), mutta muokkausmahdollisuudet ovat silti lopulta aika rajalliset. Onnea blogimuuttoon ja hauskaa kesälomaa!

  2. 6.15.14
    Mia said:

    Hei, nyt vasta ehdin tulla kommentoimaan tänne, olin jo aikeissa tehdä niin aiemmin 🙂 Tosi hyödyllinen postaus ja itse asiassa, aikoinaan muutin itse WP:stä Bloggeriin, koska WP.comissa oli vaikea mielestäni toimia aloittelijana. Koin itse että WP:ssä piti tehdä liikaa koodausta, Bloggerissa taasen ostin pohjan valmiina ja kaikki toimi hienosti (ainakin tähän asti). Tuo kuvahuomiosi oli hyöydyllinen, nimittäin olen jo pariin otteeseen harmitellut huonoa kuvalaatua. Näemmä vika ei ainoastaan muutenkin huonossa ja vanhassa kamerassa. Tämä sun uusi pohjasi on kyllä todella hieno ja dynaaminen, tykkään hurjasti! Tähän samaan syssyyn vielä yksi kysymys: olen vanhoista postauksistasi lukenut kamerahavaintoja. Olen ensi viikolla menossa ostamaan uuden kameran ja olen tähän asti ollut vakuuttunut, että kotiin tuleek kiinteä 30 mm. Eikö sinullakin ole ollut 30 mm:n objektiivi? Kannattaako ostaa? Muita vinkkejä? 🙂 t. Mia

    • 6.15.14
      Mia said:

      *huom: honoa kuvalaatua omassa blogissani 😉

    • 6.16.14
      lisbet said:

      Joo, mulla on Canonin 550D + Sigman 30 mm. Objektiivi on nappivalinta sisustuskuvausta harrastaville kroppikennoisen omistaville. Minkä rungon olet ajatellut hankkivasi? Nimittäin nyt kun haaveilen täyskennoiseen (esim. Canon 6D) siirtymisestä, joudun ostamaan samalla uuden objektiivin, sillä Sigman 30-millinen ei sovellu täyskennoisen kanssa käytettäväksi. Toinen suosittu bloggariobjektiivi, Canonin 50 mm 1.4f sen sijaan soveltuu molempiin. Mutta kroppikennoisen kanssa se on sisustuskuvauksessa vähän huono varsinkin vähän pienemmässä asunnossa, kuvaan ei mahdu juuri mitään.

  3. 6.16.14
    Netta said:

    Kiitos vinkeistä. Täytyy myöntää, että uuden kodin myötä kävin jo ropeltamassa WP pohjaa ja hetken mietin blogin paluuta… Taidan sulatella vielä kesän yli. Tämä sun blogin uusi ilme on todella tyylikäs 🙂

    • 6.16.14
      lisbet said:

      Sulattele! Olisi mukava nähdä sut taas blogimaailmassa. Ja onnea uuteen kotiin, näyttää Instassa tosi hyvältä.