Tunnustin jo aiemmin instagramissa, että opinnoista välivuodelle jäädessäni en uskonut itsekään, että oikeasti hidastaisin vauhtia. Minulla oli jo mielessä lista asioista, jotka halusin suorittaa saada valmiiksi. Kyllä minulla edelleenkin on juttuja, jotka vaativat huomiotani tulevina kuukausina, mutta niiden määrä on vähentynyt huomattavasti. Arki on hidastunut kuin varkain. Ja nyt, kun ensimmäistä kertaa vuosiin tai jopa vuosikymmeniin olen saanut hidastaa syksyllä – tähän aikaan vuodestahan pitäisi perinteisesti kääriä hihat ja käydä innokkana uuden opiskelu- tai työvuoden kimppuun – se on tuntunut niin oikealta. Olen ollut samassa syklissä vaihtuvan vuodenajan kanssa.
Kyllä minä palaan vielä Meilahteen. Mutta ensin taidan nauttia tästä vuodesta toden teolla.
Videolla pääset mukaan yhdelle päiväretkistäni ja sen jälkeen kokataan mielipiteet jakavaa syysherkkua, kaalilaatikkoa. Tein tällä reseptillä:
1 kg keräkaalia
1 dl vettä
400 – 500 g poron käristyslihaa pakastimesta
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl meiramia
2-3 rkl fariinisokeria
1 dl puuroriisiä
2 dl ruokakermaa
6 dl maitoa
Poro käristetään pannulla ja maustetaan suolalla, pippurilla ja meiramilla. Kaali suikaloidaan ja höyrytetään kokoon kannella peitetyssä kattilassa, jonka pohjalla on pieni määrä vettä. Sekoita joukkoon poro ja riisit. Kaada seos vuokaan (voit myös käyttää pataa sekä keittämiseen että paistamiseen, kuten tein videolla). Ripottele pinnalle fariinisokeri ja kaada päälle kerma ja maito. Paista 175 asteessa 1,5-2 tuntia. Vuoan voi peittää kannella tai foliolla paistamisen loppuvaiheessa. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
Ihanaa syyskuuta ja napatkaa auringonsäteet talteen talvea varten!
Eipä ole kouluissa enää mitään kaaliruokia. Ei ole meillä kotonakaan ellen minä sitä tee. Kaalilaatikko on niin hyvä ja halpa ruoka!
Kaipa kouluruoankin on muututtava ajan mieltymyksiä vastaavaksi. Mutta se koulun kaalilaatikko oli jotenkin superhyvää.