Corten-teräksiset istutusaltaat perennoille

Corten-istutusallas, jossa monivuotisia perennoja

Se alkoi koronakeväästä, tietenkin. Tuntui että somen perusteella kaikki, siis ihan kaikki, kylvivät, esikasvattivat ja istuttivat. Erityisen suosittua tuntui olevan istutuslaatikoiden perustaminen. Olin itsekin jo muutaman vuoden ehtinyt haaveilla pienestä hyötykasvi- ja leikkokukkaviljelmästä, mutta kun esittelin miehelle ajatuksen puisista istutuskaulureista nurmikolla, vastaanotto oli nihkeä. Jotain kestävämpää materiaalia kuulemma pitäisi olla, kiveä esimerkiksi. Meillä on pihassa kuitenkin mielestäni jo riittävästi betoniharkkoa, joten heitin puolihuolimattomasti ilmoille ajatuksen Corten-istutusaltaista. Mies innostui ajatuksesta. Olin nähnyt punaruskeita ruostepintoja rakennusten julkisivuissa ja viheristutusten altaissa, mutten ollut osannut aiemmin kuvitella sitä omaan pihaani. Corten on siis säänkestävä teräs, jonka pintaan hapen ja kosteuden vaikutuksesta muodostuva ruostekerros suojaa itse materiaalia ja estää korroosion etenemisen syvemmälle.

Istutusaltaiden mitat ja perustaminen

Erilaisia valmiita Corten-istutusaltaita löytyy helposti googlaamalla, mutta ne ovat usein varsin hinnakkaita. Päädyimme tilaamaan tarvittavat elementit mittatilauksena Uudenmaan Teräsleikkauksesta ja samalla 3 mm paksu teräs mankeloitiin puoliympyröiksi. Mies hitsasi puoliympyrät altaiksi ja kiinnitys varmistettiin ruuveilla.

Ostamamme materiaalin tehokkaaksi hyödyntämiseksi kaikki altaat ovat saman kokoisia, halkaisijaltaan noin 1,9 m. Syvyydet vaihtelevat 40 sentistä 60 senttimetriin. Mikään budjettiratkaisu esimerkiksi puukaulureihin verrattuna Corten ei tälläkään tavoin toteutettuna ollut, mutta luotan materiaalin pitkäikäisyyteen ja myös uudelleenkäytettävyyteen, mikäli altaat jostain syystä päätetään siirtää sijoiltaan.

Mainitsinko jo, että tämäkin projekti paisui ja muuttui matkan varrella joksikin ihan muuksi kuin mistä alun perin oli puhetta? Parin istutuskaulurin sijaan päädyttiin siis kuorimaan kitukasvuinen nurmi etupihan terassikiveyksen ja muurin väliseltä alueelta, perustamaan uusi havuistutusalue sisääntulokäytävän viereen eikä istutusaltaistakaan lopulta tullut hyötykasviviljelmiä, vaan niihin istutettiin monivuotisia perennoja, pensaita ja ja pieniä puita. Altaissa ei ole pohjaa, vaan ne on asetettu suoraan pohjamaan päälle ja täytetty perennamullalla. Altaita ympäröivää aluetta korotettiin ja kaatoja muokattiin kivimurskeella, jonka päällä on suodatinkangas sekä somero-kivirakeita. Someron joukossa altaita kiertää askelkivistä koottu polku, jota pitkin istutuksille pääseee miellyttävästi myös paljain jaloin.

Vaikka usko oli vähällä loppua siinä vaiheessa, kun teräksenharmaat metallikaulurit rahdattiin pihaan, lopputulos on kuitenkin miellyttänyt meitä molempia. Pyöreät muodot ovat hauskaa vaihtelua kulmikkaaseen ympäristöön ja ruoste rikastuttaa värimaailmaa sopien kuitenkin modernin puutarhan henkeen.

Corten-teräksiset istutusaltaat, joissa monivuotisia perennoja

Ensimmäiset perennani

Mitä perennoihin tulee, olen niissä täysi noviisi. Altaissa kasvaa siis tällä hetkellä eräänlainen alkuarvaus, jota varmasti joudun (tai siis pääsen) tulevina vuosina muokkaamaan ja täydentämään. Koska projektia tehtiin pitkin kesää muiden touhujen lomassa, istutushommiin päästiin vasta elokuussa. Tällöin perennojen perustamista rajoitti jo taimistojen loppukesän valikoimien niukkuus, mutta ensi keväänä aion olla hyvissä ajoin liikkeellä muutaman perennatoiveen kanssa. Haluan viedä värimaailmaa vielä enemmän suuntaan, jossa dominoivat puna- ja hopealehtiset kasvit ja valkoiset kukinnot. Eniten pidän nytkin tuosta kohdasta, jossa rehottavat rinnakkain vaalealehtinen viiruhelpi, hopea-punalehtinen keijunkukka sekä hopeaputous, joka ei valitettavasti kuitenkaan talvehdi Suomen oloissa. Nänä kuvat on otettu helleiltana elokuun lopulla, mutta lämpimän syksyn aikana osa perennoista on kasvanut ja levinnyt jo mukavasti. Nähtäväksi jää, selviävätkö kaikki kasvit talvesta.

Soveltuuko Corten-teräs hyötyviljelyyn?

Keskeneräisin on altaista ulommainen, jonka päätin jättää alkuperäistä ideaa kunnioittaen osittain hyötykasveille. Tällä hetkellä siinä kasvaa rungollinen mustaherukka sekä muutama pensasmustikan taimi. Loppukesän aikana viljeltiin näytösluonteisesti myös yrttejä ja paria taimitarhalta napattua tomaattia, mutta varsinaiset viljelmät saavat odottaa ensi kesää. Meidän altaitamme ei ole vuorattu muulla materiaalilla, vaan teräs on suoraan kosketuksissa viljelymaahan. Vuoraamista mietittiin, mutta asiaa selvitellessä tulin siihen tulokseen, että teräs on sellaisenaan turvallinen materiaali hyötykasviviljelyyn. Saostuksessa käytetään kuparia ja nikkeliä, mutta raskasmetalleja Corten ei sisällä. Lisäksi päättelin, että ottaen huomioon maaperän tilavuuden suhteessa reunuksen pinta-alaan sekä viljelyn volyymin ja siitä syötäväksi päätyvän määrän hyötykasviviljely ei tule tässä johtamaan mahdollisesti vapautuvien aineiden laajamittaiseen kulkeutumiseen ihmiselimistöön. Eri asia saattaisi olla, jos esimerkiksi kasvattaisin porkkanoita sinkkiämpärissä.

Nyt syksyllä täytyy tietysti upottaa maahan myös muutama kukkasipuli. Haaveilen komeista laukoista, tummanpunaisista tulppaaneista ja hennoista valkoisista kellokukista. Puutarhainnostus, tuo varma keski-iän merkki, nostaa siis päätään täälläkin, vaikka vielä pari vuotta sitten vannoin, etten mitään perennoja ota ristikseni!

Mitä mieltä te olette Cortenista? Onko joku kokeillut sitä omassa pihassaan?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

6 kommentti(a)

  1. 10.9.20
    Markku said:

    Komia piha! Kelpasi minullekin, vaan meni rahat tänä kesänä puuterassin tekoon. Toimii hienosti teillä noiden kiveysten ja soramaan kanssa.

    • 10.10.20
      lisbet said:

      Kiitos Markku! Pala palalta näitä pihoja tehdään. Seuraavaksi pitäisi viimeistellä kaksi vuotta kesken ollut pergola.

    • 8.11.21
      Sari said:

      Hei, löysin nämä cortenistutusaltaat ja mietin vaihtoehtona tätä. Muistatko yhtään, mitä yksi allas tuli about maksamaan? Nuo pyöreät näyttävät täydellisiltä, mutta tilaan mihin mietin tätä, ei käy kuin suorakulma. Te olitte ne itse hitsaneet, mutta meillä ei löydy kätevää emäntää, eikä varsinkaan isäntää, niin joutuisimme alusta loppuun sen teettämään oikean malliseksi. Kauan aikaa kesti, ennen kuin ruostuu?

      • 8.11.21
        lisbet said:

        Suorakulmaisen altaan voisi ehkä koota mittoihin teetetyistä reunakappaleista? Kulmaraudoilla ja ruuveilla kokoaisi altaaksi jos ei pysty hitsaamaan. Meilläkin on tuolla ruuvatut teräslevyt hitsattua liitosta vahvistamassa. Hinnasta: meillä kokonaiskustannus materiaali + työ + rahti kolmelle altaalle oli yhteensää vajaa 800 e. Ruostui nopeasti, muutamassa viikossa. Ruostumista voi nopeuttaa suihkuttamalla terästä suolavedellä.