Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia ja Les Dauphins
Ota mukava asento ja kaada itsellesi lasi viiniä – vaikkapa keväistä roséta, sillä nyt puhutaan perinpohjaisesti pukeutumisesta. Les Dauphins -luomurosé haastoi minut pohtimaan ranskalaista tyyliä, ja mieleeni nousivat heti upeat ranskattaret, jotka ovat tunnettuja yksinkertaisesta ja persoonallisesta pukeutumisestaan. Kuten ehkä muistatte, ajatus jonkilaisesta täydellisen vaatekaapin koodista on vainonnut minua jo vuosikaudet ja aiemmissa postauksissani olen pohtinut muun muassa, onko olemassa jokin ideaali määrä pukineita, joilla ihmisen tulisi selvitä ja toisaalta olen myös ehtinyt hylkäämään ajatuksen kapselipuvustosta. Olisiko ranskalaisnaisilla vastaus täydellisen vaatekaapin dilemmaan?
Peruspuvusto, minimalismi ja karsiminen ovat olleet keskeisiä teemoja pukeutumisessa viime vuosina, ja osittain siitä on kiittäminen Konmari-buumia. Erilaisia metodeja pettämättömän vaatekaapin kokoamiseksi on kehitetty varmasti kymmeniä. Jokin aika sitten törmäsin konseptiin nimeltä Five Piece French Wardrobe eli suomeksi kutakuinkin ”viiden vaatteen ranskalainen puvusto”. Minusta sen idea on yksi käyttökelpoisimmista tällä saralla ja intuitiivisesti olen noudattanut samantapaista menetelmää pukeutumisessa jo muutamia vuosia. Five Piece French Wardroben alkuperä majailee internetin uumenissa, tarkemmin sanottuna The Fashion Spot -forumilla, jossa keskustelu aiheesta alkoi vuonna 2005 ja jatkui ainakin vuosikymmenen. Idea on pikkuisen elänyt matkan varrella, mutta tätä nykyä säännöt kuuluvat näin:
- Karsi vaatekaapistasi sellaiset vaatteet, joita et pidä.
- Täydennä helposti yhdisteltävillä peruspukineilla. Näissä on tärkeää panostaa laatuun, ei määrään.
- Jatkossa osta maksimissaan viisi uutta vaatetta tai asustetta per sesonki.
Yksinkertaista vai mitä? Viisi on siis niiden vaatteiden määrä, joita peruspuvuston päälle saa sesongissa hankkia – ei tarvitse selvitä viidellä vaatekappaleella, kuten joku ehkä jo ehti pelätä! Nämä viisi vaatetta voivat olla trendikkäämpiä, persoonallisempia ja ehkä laadultaankin vähän kevyempiä kuin peruspuvuston vaatteet. Ne on tarkoitettu täydentämään yksinkertaista kapselipuvustoa. Jos ajattelee, että sesonkeja on vuodessa kaksi, syys/talvi ja kevät/kesä, French Wardroben mukaan tulisi selvitä kymmenellä hankinnalla per vuosi. Lisäksi lupa on täydentää ja korvata kuluneita vaatteita peruspuvustosta uusilla.
[envira-gallery id=”5300″]
[envira-gallery id=”5304″]
Numerot ovat tietenkin täysin satunnaisesti valittuja, ja on kuulijasta kiinni, haluaako niitä noudattaa kirjaimellisesti. Niiden takana piilee kuitenkin vakava ajatus siitä, että pika- ja kertakäyttömuoti houkuttelee yhä harvempaa. Minä pidän tässä systeemissä erityisesti siitä, että siinä säilyy pukeutumisen hauskuus. Peruspukineista koostuva kapselipuvusto on mainio juttu ja helpottaa elämää suunnattomasti, mutta itse en ainakaan jaksa käyttää vuodesta toiseen pelkkiä ajattomia klassikkoita, vaan haluan joukkoon vaihtelua ja väriä.
Mikä on sitten on hyvä perusvaate ja mikä taas kuuluu viiden sesonkivaatteen joukkoon? Peruspukineille French Wardrobe antaa seuraavat kriteerit:
- Sitä voi käyttää kyllästymättä uudestaan ja uudestaan kunnes se hajoaa.
- Sopii yhteen sekä peruspukineiden että sesonkivaatteiden kanssa.
- Laadukas sekä materiaalien että valmistuksen puolesta.
Sesonkivaatteet taas ovat niitä juttuja, jotka miellyttävät muodin ja trendien virrassa eniten. Itse ajattelen esimerkiksi, että kukkapusero, valkoiset lenkkarit ja kesää varten hankitut t-paidat kuuluvat tähän kategoriaan. Mitä mieltä olette, riittääkö viisi per sesonki?
[envira-gallery id=”5306″]
Ranskalaista tyylikkyyttä edustaa myös tänä keväänä uutuutena Suomeen rantautunut Les Dauphins -luomurosé, joka sopii hyvin pienten naposteltavien ja alkupalojen seuraksi tai ihan sellaisenaan nautittavaksi kesäisen tunnelman kera. Itse tulen varmaan yhdistämään tyylikkään ranskalaisuuden suomalaiseen kansanperinteeseen eli grillaamiseen, siihen raikas ja hedelmäinen maku ja heleän pinkki väri hyvin sopivat.
Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia koskevia kommentteja ei julkaista, mutta ranskatarten tyylin ja Five Piece French Wardroben suhteen sana on vapaa!
Oi! Olen aina haaveillut pukeutuvani kuin ranskatar. Valitettavasti todellisuus on tyystin toinen (istun täällä huppari ja farkut jalassa). Viime vuonna pääsin siihen pisteeseen, että hävitin vaatekaapistani paljon vaatteita. Mutta uusien vaatteiden hankkiminen jumittaa pahasti. Olen tehnyt kuluvan vuoden töitä lähinnä kotona, joten todella minimalistinen vaatemäärä on ollut mahdollinen. Ennen ajattelin, että tuollainen viisi per sesonki ja muutoin minimalistinen vaatekaappi ei ikimaailmassa ole mahdollista! Mutta nyt se kuulostaa todelliselta vaihtoehdolta, oikeastaan aika paljon mahdollisuuksia antavalta.
Minun pukeutumiseni on useimpina päivinä aikasen kaukana elegantista ranskattaresta. Mutta nøita periaatteita voi kyllä noudattaa, vaikka itse vaatekappaleet eivät olisilaan ihan joka päivä kovin chic. Itse asiassa juuri eilen juttelin ystäväni kanssa siitä, että aikaa kestäviin, paljon käytössä oleviin vaatekappaleisiin kannattaa investoida. Sitä vastoin esimerkiksi trendikkään röyhelötopin voi ostaa aivan mainiosti ketjuliikkeestä niin kuin itse ostin eilen Cubuksesta.
Harha-askeleita itselläni sattuu edelleen, vaikka kuinka konmarittaa vaatekaappiaan ja pyrkii kohti sitä täydellistä vaatekaappia. Tosin se taitaa olla omalla kohdallani utopiaa, mutta jonkinlainen kurinalaisuus vaatteiden ostamisessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä.
Ja kiitos sinulle, Liisa. Näitä sinun postauksia on aina ilo lukea, tuli niitä harvemmin tai tiheämmin. 🤗
I’m in love for your blog 💕 it’s beautiful and chic. Love your work!!