Keskiviikon kolme lämmittävää

Kirjoitettakoon aikakirjoihin, että vuonna 2023 syksyn ensimmäinen takkatuli sytytettiin tässä kodissa lokakuun yhdentenätoista, hyvän matkaa Mikkelinpäivän jälkeen. Päivä ei edes ole ollut erityisen kylmä, sateinen ja tuulinen vain. Silti takkatuli lämmitti ihanasti, oikein sellaisella ytimeen menevällä tavalla.

En malta olla vilauttamatta teille ruokailutilan keskeneräistä projektia, Juvin astiakaappia, jonka ostin käytettynä Torista ja jota mies on viime viikot hionut ja maalannut autotallissa (ja olen minäkin hieman osallistunut, mm. vahaamalla kaapin sisäosat). Eilen kaappi koottiin paikalleen ja ai että se on hieno ja mittasuhteiltaan sopiva tuohon kohtaan! Ruokailutilan seinusta on aina kaivannut jotain, mutta pitkään piti miettiä, mikä se jokin olisi. Siitä olin varma, että lisää korkeakiiltoista valkoista en halunnut. Viime vuosina olen alkanut kaivata sisustukseen lämpöä ja pehmeyttä ja tämä kaappi tuo sitä alakertaan ihanasti. Kyllä minun piti tovi itseni kanssa keskustella siitä, voinko tuoda skandikotiimme näin selvästi maalaistyylisen kalusteen, mutta nyt kun se on paikoillaan, epäilykset ovat hälvenneet. Kuvia, värikoodit ja tarkempi selostus on tulossa, kunhan ovet ja vetimet saadaan paikalleen.

Tarjoilin itselleni lämmittävää kanakeittoa, jota yleensä teen ison padan kerralla ja syön sitä viikon mittaan lounaaksi. Resepti on tarttunut mukaan jo työvuosieni alussa Huomenta Suomessa silloin kokkina olleelta Alex Nurmelta. Alunperin resepti sisälsi vihreää paprikaa, mutta nyt olen korvannut sen sesongissa olevalla kukkakaalilla. Keiton lämmittävä ominaisuus tulee chilistä, jota voi pilkkoa joukkoon oman makunsa mukaan. Jos ei pidä kovin tulisesta ruoasta, kannattaa ennen pilkkomista poistaa chilistä siemenet lusikan kärjellä raaputtaen.

Lämmittävä kanakeitto

400 g broilerin rintafileetä
n. 600 g perunaa
1 sipuli
1-2 punaista chiliä
2 valkosipulin kynttä
öljyä
1/2 kukkakaali
1 tölkki (140 g) Mutti tuplakonsentroitua tomaattipyreetä
1 tölkki (400 g) Mutti tomaattimurskaa
n. 1 l vettä
1 kanaliemikuutio
2 laakerinlehteä
mustapippuria
2 tl kuivattua oreganoa
suolaa tarvittaessa
tarjoiluun ranskankermaa

Kuori ja kuutioi perunat ja lohko sipuli. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna ne, hienonna myös chili. Pilko kukkakaali.

Kuumenna öljy kattilassa tai padassa ja kuullota perunoita, sipulia, valkosipulia ja chiliä siinä hetki. Lisää tomaattipyree ja kuullota vielä hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, kanaliemikuutio ja laakerinlehdet. Peitä kannella ja keitä noin 10 min. Lisää kukkakaali, kun keitto on kiehunut 5 min.

Suikaloi broilerinfileet ja ruskista ne. Lisää kypsät broilerit kattilaan. Mausta keitto mustapippurilla ja oreganolla. Anna hautua kannen alla noin 20 min. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Tarjoile ranskankermanokareen ja leivän kanssa.

Lämmintä keskiviikkoiltaa teille kaikille!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

2 kommentti(a)

  1. 10.11.23
    Jessica said:

    Onpa upea kaappi! Ja mittojen puolesta tosiaan näyttää, kuin olisi tuohon nakutettu. Värikin kaunis, tuo mukavasti pehmeyttä ja sitä, mitä ei ikinä voi olla liikaa eli kaappitilaa. Hyvä valinta.

    • 10.12.23
      lisbet said:

      Kitos Jessica, ja kyllä, käytännöllinen ennen kaikkea! Fiilistelen jo, miten pystyn järkeistämään keittiön säilytystä, kun saan vähemmin käytetyt astiat siirrettyä tuonne kaappiin.