Kun nainen rakentaa talon

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja Pohjolan Design-Talon kanssa

Joskus vuosia sitten, aikana ennen Instagramia, seurasin blogia nimeltä ”Nainen rakentaa talon”. Vai olikohan se sittenkin ”Äiti rakentaa talon”? Joka tapauksessa teema oli inspiroiva. Perinteinen käsitys valitettavasti kuuluu, että nainen ei rakenna taloa kuin korkeintaan miehen, isän tai muun läheisen mieshenkilön myötävaikutuksella. Onneksi ummehtuneita asenteita on ravisteltu tällä vuosikymmenellä. Nykyajan urbaanieläjillä tiedot ja taidot rakentamisesta ovat usein identtiset sukupuolesta riippumatta. Oppimisen halu ja tiedonhaun taitokaan eivät ole x- ja y-kromosomeihin sidottuja!

Nykyään ei muutenkaan tarvitse olla kirvesmies taloa rakentaakseen – sen ovat mahdollistaneet yhä monipuolisemmat ja yksilöllisemmät valmistalomallistot ja avaimet käteen -tyyppiset toimitukset. Mieleen nousee eräs tuttavapiirini nainen, joka toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja suunnitteli ja rakennutti unelmiensa mukaisen talon tänne pääkaupunkiseudulle. Ja jo kaksilla peräkkäisillä asuntomessuilla on esitelty sinkkunaisen itselleen rakennuttama kohde, joten jonkinlaisesta tuoreesta ilmiöstä lienee kyse. (Ylipäätään asuntomessuilla Mikkelissä näkyi hyvin se, ettei omakotirakentaminen ole enää vain ydin- ja lapsiperheiden oikeus.)

Voiko pelkän maalaisjärjen varassa rakentaa talon? Jonkinlainen taustatuki on hyvä olla olemassa, kun taloprojektiin ryhtyy. Sellainen löytyy esimerkiksi Design-Talon Kotiräätälipalvelusta, johon tutustuin Vantaan Design-Talo Studiolla. Kotiräätäli on rakentajan henkilökohtainen asiantuntija-apu, joka osaa opastaa rakentamiseen liittyvissä valinnoissa aina tontin ostosta lämmitysjärjestelmään ja ulko-oven valintaan.

kotiräätäli-10

Studiolla vierailu on kuin tulisi jonkun kotiin. Kengät vaihtuvat eteisessä sisätossuihin ja vierailija ohjataan kodikkaasti keittiön pöydän ääreen pohtimaan ideoitaan. Siitä voi siirtyä hahmottelemaan tulevan kodin sijoittelua tontilla, pohjaratkaisua ja julkisivuja. Kaikista välivaiheista tallennetaan kuvat, joita voi käydä tarkastelemassa verkkopalvelussa omilla tunnuksillaan. Parasta on kuitenkin suunnittelun joustavuus. Vaikka Design-Taloltakin löytyy perinteinen talomallikirja pohjineen ja julkisivuineen, siihen kannattaa suhtautua lähinnä inspiraation lähteenä. Jokainen talo suunnitellaan yksilöllisesti ja tavoitteena on paketti, jossa odotukset ja budjetti kohtaavat. Kun sopimus on allekirjoitettu, budjetti pitää ja muuttovalmis koti syntyy yhdeksässä kuukaudessa.

Onneksi kaikkia valintoja ei tarvitse tehdä kertaheitolla. Sisustajan mielestä projektin hauskinta osuutta eli pintoja ja kalusteratkaisuja voi pohtia rauhassa myöhemminkin. Studiolta löytyy mallit mm. lattiapinnoista, seinien sävyistä, tapeteista ja laatoista. Eri vaihtoehtoja voi pyöritellä ja sommitella kaikessa rauhassa ja tallentaa kuvat verkkoon myöhemmin tarkasteltaviksi.

[envira-gallery id=”6086″]

kotiräätäli-11

[envira-gallery id=”6087″]

kotiräätäli-12

Näillä eväillä minäkin saattaisin ryhtyä taloprojektin pääkoordinaattoriksi tai ainakin hallituksen tasavertaiseksi jäseneksi. Tässä on nyt ollut päällekkäin mökkikuumetta ja talokuumetta ja remonttikuumetta, ja vaikka en koe rakentamisen olevan ajankohtaista juuri tällä minuutilla, jotain varmaan tapahtuu lähivuosina, kun opinnot ovat edenneet ja ajatukset kypsyneet.

kotiräätäli-9

Design-Talon talokirjan voit ladata täältä, ja jos haluat tutustua asuntomessuillakin esillä olleeseen uuteen Pala-mallistoon, kannattaa kurkata aiemmat postaukseni:

Asuntomessuilla palat loksahtavat kohdalleen
Messutalon tunnelmallinen sisustus – kun jenkkityyli kohtaa Pohjolan
Palan pihaideat: lisähuoneita sisäpihalta

Kuka teillä rakentaa talon?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

3 kommentti(a)

  1. 8.19.17
    Maiju said:

    Olen samaa mieltä että nykypäivänä ei tarvitse olla rakennusalan ammattilainen pystyyttääkseen omakotitalon eikä omakotitalossa asuminen ole enää vain suurperheiden oikeus mutta hartiapankkirakentajana (kera miehen) saan syyhyn kun sekoitetaan kaksi toisilleen vierasta termiä eli rakentaa ja rakennuttaa. Yhtään väheksymättä rakennuttajaihmisten päätöstenteon määrää on eri asia päättää minkälaiset laatat laitetaan ja toteuttaa lattiasta kaikki alaspäin niin, että siihen voi joku päivä sen laatan asentaa!

    • 8.20.17
      lisbet said:

      Olet ihan oikeassa, rakentaminen ja rakennuttaminen ovat kaksi ihan eri asiaa. Mies rakensi pitkästä tavarasta tuon 60-neliöisen lämpimän autotallin ja jo se oli sellainen projekti, etten edes uskalla haaveilla kokonaisen talon tekemisestä itse. Iso hatunnosto kaikille, jotka siihen pystyvät.

  2. 8.21.17

    Yhden talon on rakentanut miehen kanssa. Uuden kodin rakentaminen kummittelee koko ajan mielessä, olisi ihana saada suunnitella ja kalustaa uusi koti. Jos sellainen tapahtuu, niin yhdessä miehen kanssa rakentaisin. Onneksi meillä on samansuuntaiset toiveet ja näkemykset kodista ja sisustusmakukin menee yksiin.