Täällä on ollut pari päivää vähän hiljaisempaa, mutta yhtenä palana ollaan. Viimeksi tuskailin epätietoisuutta ja kärsimättömyyttäni, vaikka sitähän odotus pohjimmiltaan on. Nyt on kuitenkin uutisia: jollei synnytys lähipäivinä ala spontaanisti, se tullaan käynnistämään ja päivämääräkin sille on jo tiedossa. Helpottaa suuresti, kun takalauta on näkyvissä!
Vielä siis viimeiset päivät kahden koululaisen äitinä. Pidän sanasta homemaking tai homemaker. Siinä on ihan eri kaiku kuin kotiäidissä tai perheenemännässä. Ensinnäkin se on sukupuolineutraali ilmaisu ja toisekseen siinä on arvostava sävy. Eivät sellaiset asiat kuin kaunis, siisti ja tarkoituksenmukaisesti sisustettu koti, viikon kotona syödyt päivälliset tai perheen yhteiset hetket ja retket putkahda vain jostain itsestään ilman, että joku niitä suunnittelee ja toteuttaa. Myönnän avoimesti, että olen nauttinut ”kodintekijän” roolista ja tarkoituksella ottanut raskausvapaalla etäisyyttä työ- ja opiskeluasioihin, vaikka se syventävien opintojen tutkielmakin odottaa edelleen kirjoittamistaan. Konkreettisin ilmentymä on se, että olen alkanut leipoa. Olen kerrankin saanut olla pullantuoksuinen äiti, jonka keittiössä kakut ja leipomukset odottavat koulusta palaavia lapsia.
Takapihalle viisi vuotta sitten istutettu omenapuu teki tänä vuonna oikeastaan ensimmäisen kerran mainittavaa satoa ja tokihan se vaati omenapiirakan pyöräyttämistä. Tai tämä on pikemminkin vuoassa paistettava kakku, josta voi leikata ryhdikkäitä mutta meheviä palasia. Resepti on peräisin Jannen keittiössä -blogista. Taikina sopii halkaisijaltaan n. 23 cm:n kakkuvuokaan.
Omenakakku
2 kananmunaa
175 g voita sulatettuna
2,5 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
200 g kermaviiliä
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2-3 omenaa
kanelin ja sokerin sekoitusta leivitykseen
vaniljajäätelöä tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Voitele kakkuvuoka ja leivitä vuoka kevyesti kanelisokerilla. Viipaloi omenat 1-2 mm paksuisiksi siivuiksi.
Vaahdota kananmuna ja sokeri. Sulata voi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää taikinaan vuorotellen kuivat aineet ja voisulaa. Lisää lopuksi kermaviili.
Kaada taikina vuokaan. Asettele omenaviipaleet kakun päälle ruusukkeen muotoon ulkoreunalta aloittaen.
Paista 165-asteisessa kiertoilmauunissa noin tunnin ajan.
Tarjoa vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa
puinen tarjoilualusta Nicolas Vahe
kulho Tokyo Design Studio
yrttiruukku (tässä lautasliinojen astiana) Amfora
lautasliinat Søstrene Grene
Kuullaan pian! Tuleeko teille omenasatoa? Niukasti, sopivasti vai riesaksi asti?