Suppilovahveroita on löytynyt jo muutaman viikon ajan, joten olen ottanut tavaksi käydä poimimassa kulhollisen ennen pizzaperjantaita. Tavanomainen täytesuosikkimme jo vuosien ajan on ollut kirsikkatomaatti-pesto-puhvelimozzarella tomaattikastikkeella, mutta nyt yhdestä pizzasta on tehty valkoinen suppilovahveropizza. Tästä on tullut sellainen suosikki, että sen teko jatkuu varmasti niin kauan, kuin suppilovahveroita pystyy poimimaan – eli parhaimmillaan lumentuloon asti. Voisihan sieniä myös säilöä, mutta se taas ei ole ollenkaan sama asia kuin torstain iltalenkillä poimitut tuoreet sienet.
Pizzaperjantaita ilahdutti tällä kertaa myös yllätysvieraaksi saapunut S, kiva kun tulit käymään! Pohdimme yhdessä, minkälaisia muotoja ”pitsis” on vuosien varrella käynyt läpi. Välillä se on ollut pitkällisiä valmisteluja vaativa myöhäisillan tapahtuma, välillä perjantain harrastukset ovat muokanneet sen viettoa, mutta aina sitä on vietetty. Tällä hetkellä pitsisksestä on taaperosyistä hioutunut alkuillasta vietettävä päivällishetki, jonka jälkeen osa porukasta saattaa jatkaa iltaa elokuvan parissa. Pitsareseptiä on vuosien varrella säädetty ja pizzaa paistettu niin uunissa, grillissä kuin pizzauunissakin. Viime aikoina pizza on syntynyt pizzakiven päällä grillissä, talven tullen varmaankin taas sähköuunissa. Kuten olen aiemminkin kertonut, pizzaperjantai on ennen kaikkea viikonlopun maamerkki vuorotyöperheessä. Onko teillä vastaavanlaisia viikonlopun aloitusrituaaleja?
(Alla olevassa kuvassa lasissani on muuten Pepsi Maxia, ei kunnon tujausta punaviiniä. Alkoholi vaikuttaa yöuniini niin voimakkaasti, ettei se tunnu mahtuvan edes viikonloppuihin. Mutta Pepsikin maistuu juhlallisemmalta jalallisesta lasista nautittuna.)
Valkoinen suppilovahveropizza
Pizzataikinan reseptiä en osaa teille kirjoittaa, sillä se syntyy näppituntumalla, mutta Kinuskikissan resepti muistuttaa aika paljon omaa prosessiamme. Tärkeintä ovat 00-jauhot ja pitkä kohotus viileässä – usein taikina tehdään jo keskiviikkona. Pizzapohja paistetaan ensin kevyesti ilman täytteitä pizzakivellä ja kumotaan sen jälkeen paistettu puoli ylöspäin täytteiden levitystä varten.
Täyte:
200 g ranskankermaa
1 dl raastettua edamjuustoa
0,5 dl raastettua pecorinojuustoa
1 l puhdistettuja suppilovahveroita
0,5 palloa puhvelimozzarellaa
tuoretta tinjamia
mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen
Paloittele puhvelimozzarella ja laita se siivilään valumaan. Paista suppilovahverot kokonaisina (tai puolita suurimmat sienet) tilkassa öljyä niin että sienistä irtoava neste haihtuu. Levitä pizzan päälle pohjimmaiseksi ranskankerma, sitten juustoraasteet ja paistetut sienet. Paista 250-asteisessa uunissa kunnes juusto alkaa ruskistua. Revi mozzarella uunista tulleen pizzan päälle. Ripottele päälle runsaasti tinjamia ja viimeistele rouhauksella mustapippuria myllystä. Tarjoile heti!
Oi tämä olikin kiva löytö. (Etsin herkkutatti reseptejä ja ideoita ja päädyin tähän.) Mutta tätä vois modata herkkutateille. Kiitos inspiksestä.
Kuulostaa herkulliselta. Sienirisotto on myös yksi syksyn lemppariruuista 😊
Pizza onnistuisi varmasti hyvin myös tateilla höystettynä! Itse en ole löytänyt tatteja tänä syksynä vielä ollenkaan. Ja tateista saa tosiaan myös mainion risoton. Teen sen Eeva Kolun oppien mukaan: https://eevakolu.fi/2019/09/07/2019-9-7-maailman-paras-tattirisotto/