Mies oli tällä viikolla kolme päivää reissussa, joten olen päässyt maistamaan yksinhuoltajaelämää vauvan, pikkukoululaisen ja esiteinin kanssa. Tosin mikä tässä ollessa, kun saa olla kotona ilman sen kummempaa agendaa. Eilen illalla kotiin palaavaa miestä tervehti jopa tuoreen pullan tuoksu. Tallennettakoon blogin aikakirjoihin, että näin on käynyt ainakin kerran!
Olen jo pitkään halunnut kokeilla ruotsalaistyyppisiä sahramipullia; ne tuntuvat sopivan erityisesti tähän aikaan, kun joulu vasta hiiviskelee nurkissa. Pullien juju on sahramin liuottaminen konjakkiin, jolloin mausteen aromi voimistuu. Kierrepullien välissä on voista, mantelimassasta ja vaniljasokerista hierottu täyte. Näistä tuli tosi hyviä! Lapset kommentoivat, että pulla olisi saanut olla makeampaa, mutta minusta sahramin ja konjakin aromit pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun sokeria ei ole liikaa. Se, joka ajattelee toisin, tuplatkoon sokerin määrän ohjeessa.
Sahramikierrepullat
1 g sahramia
2 rkl konjakkia
25 g hiivaa
3 dl maitoa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
100 g voita
täyte:
200 g voita
3 rkl vaniljasokeria
150 g mantelimassaa
koristeluun:
kananmuna
mantelilastuja
tomusokeria
Liuota sahrami konjakkiin (tämän voit tehdä jo edellisenä päivänä, mitä pitempään seos ehtii seisoa, sitä parempi). Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon sokeri, suola sekä konjakki-sahramiliuos. Lisää jauhot joukkoon vähän kerrallaan vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen pehmeä voi pala kerrallaan ja alusta, kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Anna kohota liinan alla noin tunti.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi, mantelimassa ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi.
Jaa taikina kahtia ja kauli toisesta puoliskosta n. 50 cm x 30 cm kokoinen levy. Levitä päälle puolet täytteestä. Taita levy kahtia. Leikkaa levystä poikkisuunnassa n. 2 cm leveitä suikaleita. Väännä suikale kierteeksi kääntämällä toisesta päästä myötä- ja toisesta päästä vastapäivään. Kääri kierre pullaksi, hännän voit piilottaa pullan alle.
Anna pullien kohota peiteltynä vielä puoli tuntia. Voitele vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 minuuttia. Siivilöi pullien päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Korvatunturille tiedoksi, että perjantaipullaa saattaisi olla useammin tarjolla, jos pukinkontista löytyisi KitchenAid Artisan -yleiskone klassisen valkoisena ja vaikka kuvan milkshake-värissä. (Aika herkku myös tuo design-sarjan uusi vihreä väritys kasviaiheisine yksityiskohtineen.)