Vaikka periaatteessa uskon koulutuksen voimaan, olen valokuvaajana itseoppinut. Epäilemättä minulta on jäänyt paremman opin puutteessa olennaisia asioita huomaamatta, mutta olen silti ihan tyytyväinen siihen mihin yritys, erehdys ja Youtube-videot ovat minut tähän mennessä tuoneet. Oma mielenkiintoni on jo pitkään suuntautunut sisutus- ja tuotekuvaukseen, sen sijaan henkilö- tai tapahtumakuvaksissa menee helposti sormi suuhun. Tuotekuvien ottamisessa on se hyvä puoli, että mallit pysyvät kiltisti paikoillaan eivätkä valita valokuvaajan hitaudesta tai epämukavista työolosuhteista!
Tällä puolella kuvaaja on usein myös stailisti. Stailaustaitoja olen opetellut kuten kuvaustakin, matkimalla. Matkimisen arvo valkeni minulle lukiessani Helene Schjerfbeckin elämäkertaa. Siinä kerrottiin, kuinka nuori Helene jäljensi nimekkäiden mestareiden teoksia ulkomailla osana taiteilijaopintojaan. Sen minkä osaa kopioida, osaa myös siirtää omaan työhönsä. Nykyään tarkastelen aina tuotekuvia sillä silmällä, ja kerron itselleni mistä pidän ja mistä en. Minulla on Pinterestissä kansio, johon olen koonnut vartavasten joitain itseäni miellyttäneitä stailauksia ja jumin iskiessä ammennan sieltä ideoita. Tähän postaukseen sain inspiraationi ihanan tanskalaisbrandin Broste Copenhagenin joulukuvista. Vaikka itse tuotteet ovat minulle melko tuntemattomia, merkin kuvat ovat aina viimeisen päälle kauniita ja niistä löytyy useita varastamisen arvoisia vinkkejä blogikuvaajille.
Ensimmäisenä kiinnitän huomiota kuvien värimaailmaan. Yhtenäinen kuvasarja syntyy, kun paletti on kuvasta toiseen sama. Johtonuorana ovat tietysti kuvattavien tuotteiden omat herkulliset väri, joita taustat ja lisäesineet heijastelevat.
Se, mikä toimii käytännössä, ei useinkaan toimi kuvissa. Sisustus- ja stailauskuvissa esineet ovat harvoin sellaisilla paikoilla, joissa niitä normaalisti pitäisimme. Sohvapöytä on liian lähellä sohvaa, kattolamppu roikkuu epämiellyttävän alhaalla, maljakko on aivan hyllyn reunalla ja pöytä katettu niin, ettei sen ääressä kukaan voisi oikeasti ruokailla. Mutta se näyttää hyvältä kuvassa! Mukarennosti penkille aseteltu torkkupeitto on jo stailauksien klassikkoainesta, ja löytyyhän se Broste Copenhageninkin kuvista.
Usein stailauksissa joutuu käyttämään tukena esineitä, jotka eivät kuulu kuvattavaan mallistoon. Tällöin tulee olla pikkuisen varuillaan. Hyvä lisäesine on tyyliin sopiva mutta anonyymi eikä varasta huomiota tai johdata ajatuksia toisiin brändeihin. Kasvit, oksat, tekstiilit ja antiikki ovat aina turvallisia vaihtoehtoja.
Vaikka käytettävissä ei olisikaan marmorisia pöydänkansia, kalanruotoparkettia tai jugendkodin ikkunalautoja, omaa kotia voi käyttää kuvaustilanteissa luovasti. Värilliset tai tapetoidut seinät, verhot ja muut tekstiilit toimivat kauniina taustoina. Tiukemmissa rajauksissa voi huijata käyttämällä taustana esimerkiksi värillistä kartonkia. Esineet voivat näyttää hauskalta myös yllättävissä ympäristöissä, kuten ulos luontoon vietynä (todistusaineisto: Lotta Agatonin Lundia-kuvat) mutta vaivannäön lisäksi tällöin altistaa itsensä arvaamattomille kuvausolosuhteille.
Yhdistele erilaisia tekstuureja. Allaolevassa kuvassa on kimallusta ja mattapintaa, korkkia ja paperia, pehmeää huopaa ja kovaa keramiikkaa.
Vaihtele kuvakulmia. Ota kuvia suoraan ylhäältä, suorakulmaisesti sivusta ja vinottain. Rajaa huolellisesti. Nämä Brosten kuvat on kaikki rajattu niin, että osa esineistä jää kuvan ulkopuolelle. Minusta se on tehokkaampaa, vaikka muunlaisiakin tyylejä näkee. Kun stailattu kokonaisuus ei näy kuvassa kauttaaltaan, katsojan mielikuvitus lähtee liikkeelle ja täyttää kuvan ulkopuoliset kohdat.
Itse tuotteetkin ovat tietysti ihania ja voisin hyvin napata Broste Copenhagenin väripaletin tämän vuoden jouluun. Hintahaarukasta en tiedä yhtään, mutta tuli mieleen, että tuollaisia paperisia pikkutähtiä ja muotoonleikattuja haitarikoristeita voisi ehkä askarrella itsekin?
Kuvat Broste Copenhagen.