Viiden tähden kotipesula

IMG_5437

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja LV:n kanssa

Viikonlopun aikana ehdin pikkuisen puuhastelemaan sisälläkin. Koti kaipaa talven jäljiltä monenlaista jynssäystä ja sain tehdyksi auttavan kevätsiivon (ikkunoiden pesu jäi vielä uuden pesulastan ostamiseen). Kodin tekstiilit kaipasivat myös raikastusta talven jäljiltä ja pesukone lauloi, kun pyöritin siellä tyynynpäälliset, yläkerran sohvien verhoilut ja poikien petivaatteet. Pyykkääminen on varmasti yksi hauskimmista kotitöistä – käsin pesemisestä en sen sijaan pidä yhtään, vaan hyödynnän pyykkikoneen pesuohjelmia aina kun se vain on mahdollista. Useimmat herkätkin sisustustekstiilit on mahdollista pestä pesukoneessa, kunhan vain tietää mitä on tekemässä. Pellavatekstiileissä ja siliäväksi käsitellyissä puuvilla- ja keinokuitutekstiileissä, joita monet verhot, tyynyliinat ja verhoilumateriaalit ovat, on tärkeää  valita siliävien tekstiilien pesuohjelma – pesulapussahan siliävän tunnistaa pesulämpötilamerkin alla olevasta viivasta. Siliävien pesuohjelma minimoi ryppyjen syntymisen käyttämällä tavallista ohjelmaa enemmän pesuvettä ja pienempää linkousnopeutta. Kankaan rypistyminen pesun aikana puolestaan saattaa kuluttaa tekstiiliä epätasaisesti ja pinta voi jäädä pysyvästi raidalliseksi. Kannattaa nostaa pyykki pois koneesta heti ohjelman päätyttyä ja oikoa se huolellisesti kuivumaan. Parhaan lopputuloksen saa, kun tekstiilin silittää hieman kosteana. Oikominen ja silitys palauttavat kankaan muotoonsa ja minimoivat pesussa tapahtuvan kutistumisen.

Pesuaineen määrän kanssa ei kannata liiotella, etenkin pellavatekstiileille vähempikin riittää. Esipesuakaan harvoin tarvitaan. Entäpä pesulämpötila? Pellava kestää korkeaakin pesulämpötilaa, mutta nykyaikaisilla pesuaineilla sisustustekstiilit saa puhtaaksi myös alhaisemmissa lämpötiloissa.

Esimerkiksi kuvissa pyöriville Chhatwal & Jonssonin tyynyliinoille suositellaan vain 30°:n pesua. Ei todellakaan kannata pestä korkeammassa lämpötilassa. Ai mistäkö tiedän? Koska viime syksynä pilasin yhden näistä tyynyliinoista (sen vaaleanpunaisen) kuudenkympin pesulla. Pellava kyllä kesti mutta printtikuvio ei! Vaaleapohjaisten tekstiilien printtikuvioita kannattaa varjella oikean pesulämpötilan lisäksi käyttämällä värilliselle pyykille tarkoitettua pesuainetta. Jos ei kaipaa kotiinsa raikkaan kevätilman lisäksi mitään ylimääräistä, hyvä valinta on LV:n hajusteeton ja väriaineeton pyykinpesujauhe.

IMG_5596 IMG_5598

IMG_5592

Pesuaineen annostelua helpottavat LV:n nestemäiset pesuainetabletit. Nestemäinen pesuaine on kätevä, mutta suoraan pyykin sekaan laitettavat pesupalloviritykset ovat joskus ongelmallisia ja pesuainetta voi valua tekstiileille jo ennen kuin kone alkaa täyttyä vedellä. Kapselin voi sen sijaan laittaa huoletta suoraan pyykin sekaan, sillä se pääsee kosketuksiin pyykin kanssa vasta, kun pesukoneessa on jo vettä, mikä mahdollistaa pesuaineen tasaisen leviämisen.

IMG_5584IMG_5586

Vaikka pesuohjeiden noudattaminen on tärkeää, on myös järjenkäyttö sallittua. Monet valmistajat saattavat suositella tuotteelle kemiallista pesua varmuuden vuoksi, vaikka kyseessä on vesipestävä vaate. Mikäli vaate on tekokuitua, puuvillaa tai selluloosamuuntokuitua kuten rayonia, viskoosia tai modaalia, sen voi mahdollisesti pestä pesukoneessa eikä kallista pesulareissua tarvita. Silkin ja villan kohdalla kannattaa olla varovaisempi. Jakut tai vaikkapa tyköistuvat mekot saattavat niin ikään sisältää rakenteita, jotka eivät kestä pyöritystä pesukoneessa. Sitten on sellaisia vaatteita kuten tämä lempivaatteekseni muodostunut Tory Burchin raitapusero, jonka olen pessyt pesukoneessa hienopesulla käyttäen pientä määrää nestemäistä kirjopesuainetta huolimatta kemiallisen pesun merkinnästä. Puseron materiaali on polyesteria ja rayonia, eikä se ole ollut vesipesusta lainkaan pahoillaan. Suurimmat epäilykseni liittyivät ensimmäisellä pesukerralla vaatteen tummien raitojen värinpitävyyteen – värjäytyisivätkö vaaleat kohdat sinisiksi? LV:n pyykinpesuneste kirjopyykille sisältää onneksi suoja-aineen, joka sitoo veteen irronneet väriaineet estäen vaaleiden osien värjäytymisen.

IMG_5588

IMG_5477

Miten te huollatte herkkiä tekstiilejä kotona vai käytättekö mielummin pesulapalveluita? Jos olette enemmän kaltaisiani kotipesulatyyppejä ja pesuaineita kuluu, kannattaa osallistua LV:n sivuilla kilpailuun, jossa on mahdollisuus voittaa pesuaineet vuodeksi.

Mukavaa maanantaita muruset!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

pinnalla juuri nyt

keskustele

13 kommentti(a)

  1. 5.16.16
    Anna-Mari said:

    Olipa kiva lukea postausta sinulta pitkästä aikaa ! 😀 Ja pyykinpesu on kyllä asia, joka vie aikaa, mutta on jostain syystä siltikin yksi lempipuuhistani kotona. Voittaa sata-nolla vaikkapa tiskien laiton. 🙂

  2. 5.16.16
    Anna-Mari said:

    Ja vielä lisäisin yhden kysymyksen…onko tuo takana näkyvä laite todella mankeli? Tuleeko käytettyä? Kerroppa kokemuksia!

    • 5.21.16
      lisbet said:

      Postaustahti on tänä keväänä ollut maltillinen mutta jospa kiireet nyt sen verran helpottaisivat, että tulisi kirjoitettua useammin 😀 Joo, mankelipa hyvinkin! Se on meillä jatkuvassa käytössä. Innostuin itse asiassa kaivamaan blogin poistetuista arkistoista esiin tämän vanhan mankelipostauksen, jossa käytiin aikanaan innokasta keskustelua:
      http://www.lisbet-e.net/?p=2212

  3. 5.16.16
    Marjukka said:

    Sinulla on niin raikkaasti ja hyvin sopusoinnussa värit ja vermeet myös kodinhoitotilassa, kaunista katseltavaa. LV:n tuotteet ovat minullekin vallan tuttuja ja hyviksi havaittuja ja kyllä, pesuaineita tosiaan kuluu. Osallistun mielelläni LV:n kilpailuun jos vaikka onni olisi myötämielinen.Leppoisaa viikon jatkoa!

    • 5.21.16
      lisbet said:

      Mukava kuulla Marjukka ja mukavaa viikonloppua sinne!

  4. 5.17.16
    Sara said:

    Kiitos vinkeistä. Minäkin tykkään enimmäkseen pyykinpesusta ja jos fiilis on oikea, jopa silittämisestä. Onneksi nykyisessä kodissa on kodinhoitohuone, jossa voi laittaa musiikin soimaan ja keskittyä pelkästään pyykkihuoltoon. Meiltäkin löytyy mankeli, ja se on ahkerassa käytössä.

    Pesuaineista olen suosinut siitä lähtien, kun esikoinen syntyi yli 10 vuotta sitten, hajusteettomia versioita. Nyt lähtee LV:ltä kokeiluun tuo sporttivaatteiden pesuun tarkoitettu aine. Lisäksi taidan alkaa tästä lähtien ostaa erikseen kirjopyykin ja valkopyykin pesuaineet.

    • 5.19.16
      Syystyttö said:

      Kiva postaus näinkin arkisesta 🙂 aiheesta! Kiitos tuoteinfosta, uusi pyykinpesuaine kiinnostaa ja ostan heti kokeiluun. Kivannäköinen viihtyisä kodinhoitohuone teillä. Ja mankeli – itselläkin oli mutta jäi edelliseen elämään. Kaipaan mankeloituja lakanoita!

      • 5.21.16
        lisbet said:

        Mankeli on tosiaan sen verran suuri kapistus, ettei sitä kannata hankkia jokaiseen kotiin paikkoja tukkimaan. Meillä mankeli oli pitkään haaveissa (apua, sanoinko juuri haaveilleeni mankelista ;D ) ja tänne se oli vihdoin mahdollista laittaa. Onneksi nykyään on mm. ihania pellava- ja trikoolakanoita, jotka eivät kaivaa sen puoleen mankelointia kuin silitystäkään.

    • 5.21.16
      lisbet said:

      Mahtavaa, minäkin vetäydyn mielelläni kodinhoitohuoneen rauhaan mankeloimaan ja silittämään, jos siihen vain on tilaisuus. Olen usein laittanut padilta videon pyörimään ja katsellut sitä touhujen lomassa, mutta kyllä musiikkivehkeet kodinhoitohuoneessa olisivat poikaa 😀

  5. 5.17.16
    Karla said:

    Täällä yksi pyykkifriikki ;D

    Mun vinkkejä: pese AINA vaatteet nurinpäin, pinta pysyy parempana. Käytä hyviä tahran poistoaineita lasten vaatteille, meillä on käytössä sappisaippua, marseillesaippua sekä pinkki Vanish. Viimeisestä tehdyllä tahnalla lähtee tosi sitkeät tahtatkin, mutta kannattaa käyttää hanskoja.
    Käytän kirjopyykissä lähes aina värinkeräysliinoja, pitävät värikkäät vaatteet kirkkaina ja estävät värjäytymät.
    Pesun jälkeen vaatteet oiotaan aina huolella, suoristetaan röyhelöt ja muut kosteita – ei juuri tarvita silitystä. Inhokkikotityöni..

    • 5.21.16
      lisbet said:

      Kiitos kommentista, Karla! Ja minä taas rakastas silittämistä, mutta harvoinpa siihen on aikaa. Nämä olivat hyviä vinkkejä, tuo vaatteiden kääntäminen pitäisi ottaa käyttöön. Usein tulee vain sullottua kirjopyykki koneeseen sen kummempia miettimättä.

  6. 5.17.16
    Karla said:

    Unohtui sanoa, että pesulaa käytän aika ahkeraan sellaisten vaatteiden kohdalla, joiden menetys harmittaisi kovasti. Samoin päällystakit käyvät pesulassa yleensä käyttökauden päätteeksi. Ihana sitten puolen vuoden päästä nostaa uudenveroinen takki taas käyttöön.

    • 5.21.16
      lisbet said:

      Tiettyjen vaatteiden kohdalla pesula on luonnollisesti ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi silkkivaatteita olen silti pessyt kotioloissa ja toistaiseksi ihan hyvin tuloksin – toisaalta muistelen, että sinulla oli jokin episodi silkkipuseroiden kanssa jokin aika sitten?