Tämä postaus on aloitettava tunnustamalla, että viime vuosina en ole lukenut kovinkaan paljon. Jos ei siis lasketa tenttikirjoja ja Terveysporttia. Suurin osa kuluttamistani teksteistä on ollut hädin tuskin lehtiartikkelin mittaisia. Äänikirjojen myötä on kuitenkin tullut luettua tai siis kuunneltua edes jotain. Kuuntelen kirjoja lähinnä kotitöitä tehdessäni tai pitemmillä automatkoilla, kävelylenkit pyhitän mieluiten hiljaisuudelle. Kirjat sulkevat minut omaan kuplaani ja auttavat keskittymään tylsään tehtävään. On jopa hieman pelottavaa, miten nykyään on vaikea ryhtyä siivoamaan tai laittamaan ruokaa, jos korvissa ei ole kiinnostavaa tarinaa. Tylsyyttäkin pitäisi pystyä sietämään.
Mutta tässä siis kolme viimeaikaista tuttavuutta, sellaista, jotka hieman keskittymisrajoitteinenkin kuunteli loppuun asti:
Mikko Kivimäen ÄO 131. Suurin osa kuuntelemistani kirjoista on jonkin sortin tietokirjallisuutta, mutta listan aloittaa kuitenkin kaunokirjallinen teos. Tai ehkä se on kaunokirjallisuuden muotoon puettu tietokirja, ainakin siinä on lähdeluettelo. Kivimäki on myös toimittaja, jonka mielenkiinnon kohteisiin kuuluu älykkyystutkimus. Kirjan yksi teeseistä on, että älykkyydestä ja sen merkityksestä puhuminen on yhteiskunnassamme tabu. Kirjan päähenkilö on älykäs mutta sosiaalisesti hieman kömpelö mies ja tarinasta kehkeytyy lopulta miikanousiaismainen farssi. Hauskaa oli sekin, että kirjan tapahtumat sijoittuvat samoille Alppilan kulmille, joissa itse asuin vuosituhannen alussa.
Anna Kontulan Pikkuporvarit. Tähän oli pakko tarttua, vaikka pelkäsin, ettei se ole kannaltani mairittelevaa luettavaa. Saatanhan blogeineni ja mankeleineni hyvinkin olla pikkuporvari, kirjassa kuvailtu ”joutilas valkoinen nainen valkoisessa sohvakalustossa”, tosin toivon olevani ajatusmaailmaltani hivenen avarakatseisempi kuin Kontula kuvailee. Lopuksi päästään odotetusti kapitalismin kritiikkiin. Lue, etenkin jos kaipaat pientä itsetutkiskelua vuoden alkuun.
Mikko Hyppösen Internet. Kirja koostuu lyhyistä, anekdoottisista luvuista, joissa Hyppönen kertoo sekä internetin että tavallaan myös oman historiansa netin alkuhämäristä nykypäivään. Hauska ja opettavainen! Tämän kirjan kuunneltuani tiedän vihdoinkin, mitä Bitcoinit ovat ja miten niitä louhitaan.
Onko siellä hyviä lukusuosituksia alkuvuoteen?